Prokurörid: Parkil oli korruptiivsetes tegudes "arvestatav" roll

, BNS-i välisuudiste toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Lõuna-Korea president Park Geun-hye.
Lõuna-Korea president Park Geun-hye. Foto: Reuters/ScanPix

Lõuna-Korea presidendil Park Geun-hye'l oli tema valitsuse endasse haaranud korruptsiooni ja mõjuvõimuga kauplemise skandaalis "arvestatav" roll, ütlesid prokurörid pühapäeval Parki usaldusisikule ja kahele endisele abile süüdistusi esitades.

"Seni kogutud tõenditele toetudes leiame, et president etendas paljudes kolmele isikule esitatud süüdistustes arvestatavat kaasosalise rolli," ütles uurimist juhtiv prokurör Lee Young-ryeol.

"Presidendi immuniteedi tõttu, mida näeb ette põhiseaduse paragrahv 84, ei saa me talle süüdistust esitada. Erijuurdluspeakorter jätkab sellele hinnangule toetudes tööd uurimise läbiviimiseks presidendi suhtes," lausus Lee.

Ehkki põhiseadus ei luba presidendile süüdistust esitada, on tema tegevuse suhtes uurimise läbiviimine Lõuna-Koreas lubatud.

Prokurörid esitasid süüdistuse Parki usaldusisikule Choi Soon-silile, riigipea endisele nõunikule poliitikakoordineerimise alal Ahn Jong-beomile ja endisele abile Jung Ho-sungile.

Skandaali keskmes on Choi, keda süüdistatakse oma sidemete kasutamises ettevõtetelt kümnete miljonite dollarite väljapressimiseks mittetulundusühingutele, mille raha ta on kasutanud isikliku tulu saamiseks.

Ahni ja Jungi süüdistatakse Choi abistamises. Ahnile esitati süüdistus ametiseisundi kuritarvitamises, sunnivõimu kasutamises ning selle kasutamise katses seoses kahtlustustega, et ta survestas firmasid annetama Choi kontrollitud ühingutele.

Jungile esitati süüdistus presidendiameti salastatud dokumentide edastamises Choile.

Park seisab silmitsi kahtlustustega, et ta aitas Choil firmadelt raha välja pressida ja andis oma abidele korralduse lekitada salastatud dokumendid Choile, kel puudub riigisaladuse luba.

Park on esimene Lõuna-Korea president, keda ametiajal seoses kriminaalasjaga üle kuulatakse. Korruptsiooniskandaal on toonud Souli tänavatele sajad tuhanded meeleavaldajad, kes nõuavad riigipea tagasiastumist. Opositsioon kaalub presidendi tagandamist.

Choi, kelle isa oli usutegelane ja Parki pikaajaline mentor kuni oma surmani 1994. aastal, vahistati novembri algul süüdistatuna kelmuses ja võimu kuritarvitamises.

Parki ametiaeg lõpeb 2018. aasta veebruaris.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles