Areng ilmaennustuses: NASA saatis orbiidile kõrgtehnoloogilise satelliidi

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kanderakett Atlas V koos satelliidiga GOES-R startimas orbiidile.
Kanderakett Atlas V koos satelliidiga GOES-R startimas orbiidile. Foto: Scanpix/AP

USA kosmoseagentuur NASA saatis eile orbiidile satelliidi, mis toob kaasa suure hüppe ilmaennustustes, teatas agentuur.

Lockheed Martini inseneride loodud GOES-R hakkab saatma Maale märkimisväärselt parema kvaliteediga pilte ohtlikest ilmamustritest ja teeb seda sagedamini.

Satelliidi viis orbiidile kanderakett Atlas V.

«Me kavatseme tuua paari kuu pärast kaasa suure hüppe võrreldes praegusega,» sõnas USA lennuväe meteoroloog Todd McNamara.

Satelliit teeb kõrgema resolutsiooniga pilte ja saadab need tagasi iga kolmekümne sekundi kuni viie minuti järel, ütles ta.

Informatsiooni saatmise kiirendamist võrdles McNamara mustvalgelt telepildilt kõrge resolutsiooniga värvitelevisioonile üleminekuga.

Ekspertide sõnul aitab satelliit teavitada inimesi looduskatastroofide eest varem, nii et neil oleks potentsiaalse orkaani eest võimalik varem evakueeruda. Samuti paraneb tõenäoliselt pikaajaline ilmaennustus mitmete kuude ja hooaegade ulatuses, sealjuures võimaldab satelliit loodetavasti paremini ennustada tulevasi põudasid.

FOTO: Scanpix
FOTO: Scanpix Foto: /AP
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles