NASA avaldas kosmosefotod Merkuurist

Jürgen Tamme
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Messengeri automaatjaama ülesvõtted Merkuurist.
Messengeri automaatjaama ülesvõtted Merkuurist. Foto: Reuters / Scanpix

USA kosmoseagentuur NASA avaldas fotod Päikesele kõige lähemast ja kõige väiksemast Päikesesüsteemi planeedist Merkuurist.


NASA automaatjaam Messenger pildistas Päikesele Maast umbes kolm korda lähemal asuva planeet Merkuuri pinnast umbes 201 kilomeetri kauguselt, vahendas AFP.

Johns Hopkinsi ülikooli teaduri Ralph McNutti kinnitusel pildistas Messenger oma teisel möödalennul Merkuuri seda osa, mis eelnevatel sondidel oli jäänud jäädvustamata.

2004. aastal väljasaadetud sond peaks Merkuuri juurde jõudma 2011. aastal ning tiirlema planeedi ringorbiidil vähemalt aasta.

Üks eesmärk on välja selgitada, kas kunagi Maa suurune ja praeguseks peaaegu Kuu mõõtmeteni kahanenud planeet kaotab oma kaljust pinnakihti kunagi toimunud hiigeltugeva kokkupõrke tagajärjel või päikesetuule tekitatud erosiooni tõttu.

NASA saatis Merkuurile viimati sondi üle 30 aasta tagasi. Toona pildistas automaatjaam Mariner 10 kolme möödalennu käigus ligi 45 protsenti planeedi pinnast.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles