Egiptuse president avaldas toetust Süüria režiimivägedele (2)

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Egituse president Abdel Fattah al-Sisi
Egituse president Abdel Fattah al-Sisi Foto: Cathal Mcnaughton / Reuters / Scanpix

Egiptuse president avaldas toetust Süüria presidendi Bashar al-Assadi režiimivägedele, vihastades sellega tõenäoliselt Saudi Araabia ning Pärsia lahe äärseid liitlasi, kes Süüria kodusõjas toetavad mässulisi.

Endine relvajõudude juht Abdel Fattah al-Sisi ütles intervjuus Portugali telekanalile RTP, et on parem, kui riigi armee võtab vastutuse. «Meie prioriteet on toetada rahvusarmeesid, näiteks et Liibüas saaksid nad kontrolli alla Liibüa alad ja saavutaksid võidu äärmuslike elementide üle. Sama lugu on Süüria ja Iraagiga,» ütles Sisi vastuseks küsimusele, kas Egiptus oleks valmis kaaluma ÜRO rahuvalvaja rolli Süürias.

Sisi sõnul suudavad valitsusväed kõige efektiivsemalt võidelda terrorismi vastu ja tagada stabiilsuse.

Egiptuse riigipea sõnul on tema kohuseks toetada Süüria režiimivägesid.

Sisi sai Egiptuse presidendiks aasta pärast islamistist riigipea Mohamed Morsi kukutamist 2013. aasta juulis. Ta on asunud islamiste jõuliselt maha suruma ja peab võitlust džihadistidega.

Egiptuse valitsus on saanud miljardeid dollareid abi Saudi Araabialt, kuid erimeelsused Süüria küsimuses on kahe riigi suhted jahedamaks muutnud. Saudi Araabia toetab Süüria sõjas Assadi kukutada üritavaid mässulisi, Venemaa ja Iraan toetavad valitsusvägesid.

Saudi Araabia peatas oktoobris naftatarned Egiptusesse, kuna Kairo oli toetanud ÜRO Julgeolekunõukogus Venemaa koostatud Süüria-resolutsiooni. Süüria konflikti lahendamisest rääkides rõhutas Sisi usutluses, et lahendus peab olema poliitiline. «Meie seisukoht Egiptuses on austada süüria rahva tahet ja et Süüria kriisi lahendamiseks on kõige sobivam poliitiline tee. Tõsiselt tuleb tegelda terrorirühmitustega ja nad desarmeerida.»

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles