Inimsmugeldajad uimastavad põgenikke diislikütusega ja nakatavad parasiitidega (2)

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Põgenikud Vahemerel
Põgenikud Vahemerel Foto: SCANPIX

Väljaande Newsweek andmetel uimastavad inimsmugeldajad põgenikke diislikütusega ja nakatavad nad parasiitidega enne kui neid üle Vahemere Euroopasse transpordivad.

Briti mainekas meditsiiniväljaanne The Lancet avaldas möödunud nädalal ilmunud numbris loo Põhja-Aafrikast Saksamaale Münchenisse jõudnud põgenikest, kes vajasid Münchenis keemilisest ainest tekkinud kopsupõletiku tõttu ravi.

Uurimine näitas, et inimsmugeldajad sundisid neid mehi enne merereisi Liibüast Itaaliasse jooma diislikütust, et nad merel uimased oleksid ja ei satuks paanikasse, sest paljud neist ei ole varem merega kokku puutunud ega merel olnud. Haigeid ja uimaseid on kergem transportida ning  kui õnnetus peaks juhtuma, siis suure tõenäosusega ei pääse nad eluga.

Heategevusorganisatsioonide ja ajakirjanike uurimine näitas, et põgenikke sunnitakse jooma kütust, nad saavad uimastavaid süste ja neid nakatatakse parasiitidega, mis tekitavad haigusi.

Rasedad põgeniknaised peavad kasutama merd ületades kateetrit, kuna tegemist on ebausklike aafriklaste või moslemitega, kelle arvates naiste uriin võib mehi mürgitada.

Merel olles tuleb loomulikke vajadusi rahuldad üle paadi ääre või laeva reelingu ning sageli ei toimu see korralikult ja hügieeniliselt.

Merd ületavad põgenikud ei tohi miti päeva enne reisi süüa, et nende seedimine aeglustuks ja nad ei vajaks eriti keha jääkainetest tühjendamist.

Nigeeriast pärit mehe teatel oli tema ja ta kaaslased kolm päeva enne Vahemere ületamist söömata, kuid neile anti ebameeldiva lõhnaga vedelikku juua ja tehti süst. Merel olles ilmnes, et neil on paha olla ja nad on haiged.

«Me kõik olime liiga nõrgad, et oleksime olnud paanikas, õnnetuse korral ei oleks me pääsenud. Paljud meist ei oska ujuda,» teatas nigeerlane.

Alates jaanuarist on Itaaliasse saabunud 168 000 põgenikku, Vahemerd ületades on hukknud 4600 inimest. 

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles