Hispaania andis välja orderi mõjuka Ukraina oligarhi vahistamiseks (1)

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Dmõtro Firtaš
Dmõtro Firtaš Foto: Scanpix/Reuters/Heinz-Peter Bader

Hispaania andis välja rahvusvahelise orderi Ukraina mõjuka oligarhi vahistamiseks, meedia andmetel on tegemist vastuolulise gaasimagnaadi Dmõtro Firtašiga.

Barcelona kohtuvõimud andsid välja kolm Euroopa vahistamisorderit Ukraina kodanike suhtes, keda peetakse liidriteks kuritegelikus organisatsioonis, mis on seotud rahapesuga, ütles politsei neljapäeva õhtul avalduses.

«Nende seas oli üks tähtis ärimees Ukraina gaasisektoris,» märgiti avalduses.

Hispaania meedia teatas reedel, et nende andmetel on tegemist ühe Ukraina rikkaima inimese Dmõtro Firtašiga, kes kogus rikkuse gaasi importimisega Venemaalt ja Kesk-Aasiast oma kompanii Rosukrenergo kaudu koostöös Vene gaasihiiuga Gazprom.

Meedia teatel süüdistatakse Firtaši tihedates sidemetes organiseeritud kuritegevusega ja 10 miljoni euro «pesemises» Hispaanias.

Firtaš vahistati 2014. aastal Austrias ja vabastasid ta siis 125 miljoni euro suuruse kautsjoni vastu.

Austria võimud keeldusid eelmise aasta aprillis tema väljaandmisest USA-le, kus ukrainlast süüdistati korruptsioonis ja kuulumises kuritegelikku ühendusse.

Hispaania politsei ütles, et sama võrgustiku viis arvatavat liiget võeti kinni neljapäeval Barcelonas ja Marbellas.

Politsei kõneisiku sõnul on kõik viis Hispaania kodanikud - kolm juristi ja kaks pangatöötajat, kes väidetavalt aitasid kaasa rahapesule.

Esimeses operatsioonis võrgustiku vastu võeti juulis kinni 12 isikut, nende seas Kiievi endise linnapea Leonid Tšernovetski poeg Stepan.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles