Venemaa ja Ukraina vahel kütavad pingeid spioonivahistamised

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Venemaa Musta mere laevastiku kapteni Leonid Parhomenko vahistas FSB kahtlustatuna Ukraina heaks luuramises üleeile.
Venemaa Musta mere laevastiku kapteni Leonid Parhomenko vahistas FSB kahtlustatuna Ukraina heaks luuramises üleeile. Foto: TASS/Scanpix

Nii Venemaa kui Ukraina on viimasel ajal järjest sagedamini vahistanud inimesi, keda nad süüdistavad teise riigi hüvanguks luuramises.

Üleeile võttis FSB vahi alla Musta mere laevastikus teeninud Leonid Parhomenko. Vene riigitelevisiooni kohaselt töötas eruohvitser Sevastoopolis Musta mere laevastiku peakorteris. Teda süüdistatakse Ukraina hüvanguks luuramises ja karistuseks võib Parhomenkot oodata kuni 20-aastane vangistus.

Ukraina kaitseministeerium reageeris venelaste teatele hinnanguga, et tegu on järjekordse provokatsiooniga. «Me ei tea sellest mehest midagi,» teatasid nad.

Mõned päevad varem võttis Ukraina julgeolekuteenistus 2014. aastal annekteeritud Krimmi poolsaare ja Ukraina põhiterritooriumi piiri lähedal vahi alla kaks Vene sõdurit. Väidetavalt oli tegu endiste Ukraina kaitseväelastega, kes jäid pärast anneksiooni Krimmi ja teenivad nüüd Vene armees. Ukraina võimud süüdistavad vahistatud mehi deserteerumises.

Venemaa väitel käisid need mehed Ukrainas oma hariduse kohta dokumente hankimas, sattusid aga varitsuse otsa. Seda intsidenti nimetas provokatsiooniks Venemaa välisminister Sergei Lavrov.

Nii Ukrainas kui Venemaal arutatakse võimaluse üle, et vahistatuid võidakse üksteise vastu vahetada. Kahe viimase aasta jooksul on osapooled omavahel vahetanud arvukalt vange – mõnikord on asju korraldanud Kiiev ja Moskva, mõnikord Kiiev ja Ida-Ukrainas võitlevad nn separatistid.

Aina sagedamini on välja toodud spionaažisüüdistusi, eriti venelaste poolt. Paar nädalat tagasi võttis FSB Krimmis vahi alla kolm ukrainlast, keda süüdistati sabotaažiaktide planeerimises. Mõni päev hiljem võeti vahi alla veel inimesi, kes väidetavalt kuulusid samasse grupeeringusse. Ukraina kaitseministeerium eitab süüdistusi, justkui olnuks tegu nende palgalistega.

Septembri lõpus võeti vahi alla Ukraina riikliku uudisteagentuuri töötaja Roman Suštšenko. Ka teda süüdistavad venelased Ukraina luure heaks töötamises ja Venemaal luuramises.

Augustis väitis FSB aga, et hoidis ära Ukraina julgeolekuteenistuste kavandatud terroriakti. Selle käigus peeti kinni kuus meest, kelle seas oli nii venelasi kui ukrainlasi.

Tuleval nädalal peaks Minskis toimuma järjekordne nn Normandia formaadi kohtumine. Seal arutavad Saksamaa, Prantsusmaa, Ukraina ja Venemaa esindajas Minski vaherahu täitmist.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles