Ukrainlased mälestavad holodomori ohvreid (3)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Näljahäda ohver.
Näljahäda ohver. Foto: Sindeyev Vladimir/ITAR-TASS/Scanpix

Ukraina liidrid kutsuvad rahvast süütama küünlad täna kell 16, et meenutada holodomori - aastate 1932- 1933 näljahäda ohvreid.

«Mälestus holodomori korraldajate võikast kuriteost annab meile jõud kaitsta oma tulevikku. Ukraina mäletab...,» kirjutas president Petro Porošenko sotsiaalmeedias.

Peaminister Volodõmõr Groisman rõhutas, et Ukraina ajaloos on palju traagilisi lehekülgi, kuid holodomor on üks Euroopa ajaloo suuremaid katastroofe.

«Tänaseks on paljud maailma riigid tunnistanud 1932.- 1933. aasta holodomori genotsiidiks ukraina rahva kallal, mis on inimsusvastane kuritegu, mida ukrainlased iial ei unusta ja mida ei ole ka rahvusvahelisel kogukonnal õigust unustada,» ütles peaminister. «Ma kutsun kõiki teid meenutama Ukraina näljahäda ohvreid ja süütama kodus mälestusküünla.»

Küünla soovitas holodomori mälestuseks süüdata ka ülemraada esimees Andri Parubi.

Holodomoriks nimetatakse näljahäda, mille põhjustas Nõukogude Liidu terror Ukrainas, kus tööliste ja kommunistide relvastatud salgad saadeti üle jõu käivate varumisplaanide alusel küladesse vilja koguma. Selle tulemusena suri nälga erinevatel andmetel 2,5-7,5 miljonit inimest.

Tallinnas mälestatakse holodomori ohvreid homme ukraina kreeka-katoliku kirikus (Laboratooriumi 22) kell 11 algava teenistusega.

Vladimir Sindejev / ITAR-TASS / Scanpix
Vladimir Sindejev / ITAR-TASS / Scanpix Foto: Sindeyev Vladimir/ITAR-TASS
Vladimir Sindejev / ITAR-TASS / Scanpix
Vladimir Sindejev / ITAR-TASS / Scanpix Foto: Sindeyev Vladimir/ITAR-TASS
Kommentaarid (3)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles