Amnesty: Castro süngeim pärand on põhivabaduste mahasurumine

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Fidel Castro aastal 1972.
Fidel Castro aastal 1972. Foto: PRENSA LATINA / REUTERS

Inimõigusorganisatsioon Amnesty International ütles laupäeval, et Kuuba kauaaegse liidri Fidel Castro süngeim pärand on põhivabaduste süstemaatiline mahasurumine oma valitsemisajal.

«Castro saavutusi miljonitele kuubalastele ligipääsu suurendamisel avalikele teenustele varjutab põhivabaduste süstemaatiline mahasurumine,» ütles Londonis baseruuv inimõigusorganisatsioon.

Amnesty direktor Põhja-, Kesk- ja Lõuna-Ameerikas Erika Guevara-Rosas ütles, et Castro oli progressiivne, ent tõsiselt puudulik liider.

Vaatamata olukorra parandamisele hariduses, tervishoius ja elamumajanduses, iseloomustab tema valitsemisaega aastatel 1959-2006 väljendusvabaduse halastamatu mahasurumine, ütles Guevara-Rosas.

«Väljendusvabaduse olukord Kuubal, kus aktiviste ähvardab endiselt vahistamine ja ahistamine valitsuse kritiseerimise eest, on Fidel Castro süngeim pärand,» sõnas ta.

Amnesty on enda sõnul dokumenteerinud sadu juhtumeid süümevangidest, kes on vahistatud sõna-, ühinemis- ja kogunemisvabadusõiguse kasutamise eest.

«Riigi kontroll kõigi Kuuba elu aspektide üle on reaalsus,» ütles Guevara-Rosas.

Amnesty sõnul lasi Castro võimuletõusu järel hukata sadu eelmise valitsusega seotud inimesi.

«Castro pärand on lugu kahest maailmast. Nüüd on küsimus selles, kuidas hakkab inimõigusolukord välja nägema tulevases Kuubas. Sellest sõltub paljude elu,» ütles Guevara-Rosas.

Castro tuli Kuubal võimule 1959. aastal ja valitses 1976. aastani riiki peaministrina. Aastatel 1976-2008 oli ta Kuuba president ja juhtis Kuuba Kommunistlikku Parteid alates 1965. aastast 2011. aastani.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles