Saksamaa asub uurima natside mõju sõjajärgsetele valitsustele (1)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Liidukantsler Konrad Adenauer ja riigisekretär Hans Globke 1963. aastal Roomas.
Liidukantsler Konrad Adenauer ja riigisekretär Hans Globke 1963. aastal Roomas. Foto: dpa/scanpix

Saksamaa valitsus teatas, et algatab uurimise, mille eesmärgiks on välja selgitada natside mõju Teise maailmasõja järgsele valitsusele.

Uurimine läheb maksma neli miljonit eurot ja kestab 2020. aastani. Juba varem on erinevates ministeeriumites ja valitsusasutustes tehtud umbes 20 uurimist, mille eesmärk oli tuvastada, kui laialdane haare oli natsivõrgustikel Teise maailmasõja järgseil aastail.

Miljon eurot seekordsele analüüsile mõeldud summast on eraldi mõeldud selleks, et vaadelda natside mõju Saksamaa võimusüdamikule – liidukantsleri kabinetile. Uuritakse ka sõjajärgseid värbamispoliitikaid ja poliitilise kultuuri mentaliteeti.

Analüüsitakse aastatel 1953-1963 Lääne-Saksamaa liidukantsleri Konrad Adenaueri kabinetiülemana teeninud Hans Globke rolli. Globke oli nimelt kõrge ametnik natsiaegses siseministeeriumis, kes osales Nürnbergi rassiseaduste ja Slovakkias kasutatud «Juudi koodeksi» väljatöötamises.

Möödunud kuul avaldatud Saksa valitsuse raporti kohaselt moodustasid endised natsipartei liikmed aastal 1957 umbes 77 protsenti Lääne-Saksamaa justiitsministeeriumi juhtkonnast.

Neist kurikuulsaim oli natsiaja kohtunik Eduard Dreher. Aastal 1968 koostas Dreher seaduse, mis tegi sisuliselt lõpu Kolmanda Reichi tegelasi puudutanud uurimistele.

Kommentaarid (1)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles