Castro surm tõi sakslastele meelde ühe isevärki kingituse

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Fidel Castro 1972. aasta juunis Ida-Berliinis.
Fidel Castro 1972. aasta juunis Ida-Berliinis. Foto: Rogelio More/AP/Scanpix

Fidel Castro lahke annetuse tulemusel oli idasakslastel omal ajal isiklik saar Kariibi meres.
 

Kui Castro 1970ndail Ida-Berliini külastas, lubas ta annetada ühe Kuuba umbes 4000 saarest Ida-Saksamaale. Lubadust sai ka peetud – Cayo Blanco de Suri saarele anti Ernst Thälmanni nimi.

Thälmann oli Saksamaa kommunistliku partei liider, kes 1932. aastal kandideeris edutult Adolf Hitleri vastu riigi presidendiks. Karistuseks sai ta hiljem Gestapo poolt vahistatud ja rohkem kui kümneks aastaks üksikvangistusse pandud. 1944. aastal lasti Thälmann Hitleri käsul maha.

15 kilomeetrit pikal ja 500 meetrit laial saarel on jätkuvalt suuresti puutumata rannad, millest ühele anti omal ajal Saksa Demokraatliku Vabariigi ranna nimi, ning selle ümbrusest võib leida mitmeid ohustatud kala- ja koralliliike.

Ambitsioonikad plaanid muuta saar idasakslaste turismisihtkohaks ei teostunud majanduslike raskuste tõttu siiski kunagi.

Pärast Saksamaa taasühinemist pole sakslased sellele saarele enam pretendeerinud ning nii Havanna kui Berliin kinnitavad, et kinkimine oli vaid sümboolne.

Tänapäeval saarel inimasustust pole. 1972. aastal sinna püstitatud Thälmanni büsti lükkas ümber 1998. aastal marutanud orkaan Mitch.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles