Analüütik: Trumpile tõid võidu «staaritviidid»

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Donald Trump
Donald Trump Foto: Jonathan Alpeyrie/SIPA/Jonathan Alpeyrie/SIPA/Scanpix

Ameeriklasest sotsiaalanalüütiku David Robinsoni sõnul sai vabariiklane Donald Trump USA presidendivalimistel võidu tänu «staaritviitidele», kuna ameeriklased on tüdinenud «kuivadest» poliitikutest ja tahavad meelelahutajaid.

Robinson uuris, millised olid valimiskampaania ajal Trumpi postitused ja ta leidis, et need olid suurejoonelised, staarilikud ja natuke «üle võlli» ehk just sellised, mis valijate tähelepanu köitsid, edastab The Independent. 

«Donald Trump on hea näide inimesest, kelles on ühendatud poliitika autsaider ja meelelahutaja. Twitter on tema igapäevane suhtlusvahend, seal saab lühidalt oma mõtted ära öelda ning ameeriklased ei viitsigi pikki ja igavaid poliitilisi platvorme kuulata-vaadata-uurida. Enne Trumpi olid samasuguse karismaga näitlejad Ronald Reagan ja Arnold Schwarzenegger,» selgitas ekspert.

Robinsoni sõnul on ameeriklased harjunud «staare kummardama» ja kuna Trump on meelelahutusmaailmaga kursis, siis teadis ta täpselt, «millisele nupule vajutada» ehk ta kasutas sotsiaalmeediat nagu seda teevad paljud meelelahutusstaarid. 

Eksperdi sõnul oli selge vahel neil sõnumitel, mille postitasid Trumpi kampaaniameeskonna liikmed  ja mille postitas kandidaat ise.

«Neil kahel Twitteri kontol on väga erinevad tekstid, mis paljastavad nende kirjutajad. Trumpi enda postitustes on rohkem vihaseid sõnu, põlgust ja ka kartust. Tema meeskonna poolt postitatud sõnumid on enamjaolt poliitiliselt korrektsed ja sõnumivabad. Näiteks «Tänan Põhja-Carolina, sa aitad meil USA jälle suureks ja kuulsaks teha»,» selgitas analüütik.

Robinson lisas, et valimiskampaania lõpul oli palju neid, kes pidasid Trumpi Twitteri «vihahüüde» teda kahjustavaks, kuid tulemus näitas vastupidist.

«Donald Trump on ja jääb alati Donald Trumpiks, temalt ei saa oodata äärmuslikku poliitilist korrektsust, sest tal on oma seisukohad ja käitumismuster. Võimalik, et presidendiametis olles kontrollivad nõunikud ta tviite või postitavad nad neid ise, kuid kindlasti ei lakka Trump neid ise edastamast. Tema suud ei saa nii lihtsalt sulgeda,» arvas analüütik.

Donald Trump annab presidendivande 20. jaanuaril 2017. 

Trumpi Twitteris. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles