Kosmosesond Cassini jõuab homme Saturnile lähemale kui kunagi varem

Riin Aljas
, teadustoimetuse juhataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Saturn
Saturn Foto: NASA

Homme naaseb NASA kosmosesond Cassini Saturni kuult Titaanilt ja lendab Saturni rõngastest lähedalt mööda. Nii lähedal pole sond Saturnile alates 2004. aastal kohalejõudmisest varem olnud. 

Homme algab Cassini vaatuse üks viimaseid etappe. Kuni järgmise aasta 22. aprillini lendab Cassini Saturni pooluste ümber, jõudes iga seitsme päeva jooksul uutele, rõngaste äärte juures asuvatele seniavastamata aladele. Neil möödasõitudel kogub Cassini rõngaste lähedal lendlevate gaaside proove ning samuti pakub viimane lend seninägematuid vaateid Saturni rõngastes asuvatele väiksematele kuudele.

Seejärel hakkab Cassini valmistuma oma lõpuks, sest masina kütus hakkab otsa saama ning järgmise aasta 15. septembril kukub see Saturni atmosfääri.

1997. aastal kosmosesse saadetud Cassini jõudis Saturnini 2004. aastal ja selle eesmärk ongi Saturni ja tema kuude kohta infot koguda. Aastate jooksul on Cassini jõudnud jahmatavate avastusteni, sest just tänu Cassinile teame nüüdseks, et Enceladuse kuul avastati ookean ning Titaani kuul metaanimered.

Cassini on Saturni külastanud kosmoseaparaatidest neljas ning ühtlasi esimene, mis on sisenenud orbiidile ümber Saturni.

Vaata rohkem NASA videost SIIT:

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles