Malaisias õitseb tulus imikuäri

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto on illustratiivne.
Foto on illustratiivne. Foto: MANAN VATSYAYANA/AFP/Scanpix

Malaisias tegutseb arstidest ja riigiametnikest koosnev inimkaubandusvõrgustik, mis müüb imikuid, vahendab Al Jazeera. 

Imiku hind jääb 370–7100 euro vahele ning sõltub lapse soost ja nahavärvist. Kõige kallimad on heledama nahatooniga poisslapsed ja odavaimad tumeda nahavärviga tüdrukud. Oma rolli mängivad ka rass ja kaal.

Malaisias võib ametlik lapsendamisprotsess võtta aastaid ja seetõttu otsustavad paljud meeleheitel paarid maksta inimkaubitsejatele ja korrumpeerunud ametnikele, et saada endale laps, kes ametlikult ka nende oma on.

Müügis olevad lapsed tulevad erinevatelt naistelt. Mõned neist on vaesed migrandid, kellel on Malaisias seadusega keelatud lapsi saada. Teised on kohalikud üksikud naised, keda sunnitakse lapsest loobuma, et vältida üksikema rolliga kaasnevat stigmat.

Kuigi tihti ostavad endale imiku meeleheitel lastetud paarid, kes soovivad peret luua, pöörduvad musta äri poole ka grupeeringud, kes valmistavad imikuid ette pedofiilidele.

Al Jazeera mitmekuisest uurimisest selgus, et internetist ja sotsiaalmeediast on lihtne leida müügis olevaid imikuid, kes otsivad kuulutuse kohaselt vaid head ja armastavat kodu. Kuulutus annab aimu lapse sünnikuupäevast, sellega kaasnevatest kuludest ja nii-öelda lohutustasu suurusest.

«Sa võid endale lapse internetis välja valida,» selgitas Malaisia lastekaitsetöötaja Hartini Zainudin. «Tegu on internetipoega.»

Kuid kuulutuste taga ei ole enamasti emad, vaid vahendajad, kes saadavad ostjale pilte rasedatest naistest, kelle hulgast endale andmete põhjal sobiva kandidaadi välja võib valida. Lapse hinna üle on üldiselt võimalik ka tingida.

Islamiusulises Malaisias läheb abieluväline rasedus otseselt vastuollu seadusega ja see on karistatav kuni kolmeaastase vangistuse, piitsutamise ja rahalise trahviga. Seetõttu näeb osa naisi oma lapse müümises ainsat väljapääsu.

Populaarset äri on samuti asunud ära kasutama Malaisia põrandaalune seksitööstus. Paljud prostituudid jäävad meelega lapseootele ja müüvad siis lapse inimkaubitsejatele. Rasedused ei ole alati vabatahtlikud. Naisi võivad selleks sundida ka inimäritsejad, kes siis lapse müügist saadud enamuse kasumist endale jätavad. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles