Orjoli kuberner: võrreldes Richard Kolmandaga oli Ivan Julm vagur laps!

, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Orjoli kuberner Vadim Potomski.
Orjoli kuberner Vadim Potomski. Foto: http://orel-region.ru

Võrreldes paljude Euroopa keskaegsete valitsejatega oli tsaar Ivan Julm nagu vagur laps, väitis Venemaa ühele türanlikumale valitsejale monumendi püstitanud Orjoli kuberner Vadim Potomski kirjalikus intervjuus Postimehele.

-Mis te arvate, miks Venemaal keegi varem Ivan Julmale mälestusmärki püsti ei pannud, kui tegemist on nii väljapaistva inimesega? Miks ei teinud seda isegi Stalin, kes Ivan Julma väga austas?

Eks igale asjale tuleb oma aeg. Te ütlesite, et «väljapaistev inimene». Ei, inimesena on ta just vastuoluline, nagu igaüks meist. Ta on väljapaistev valitseja. Esimene Vene tsaar, kes paljuski pani aluse sellele riigile, kus me praegu elame. Just tema ajal toimus Vene alade lõplik ühendamine, Vene territoorium kasvas peaaegu kaks korda. Keegi ei hakka minuga vaidlema, et Ivan Julm sundis maailma avalikkuse Venemaaga arvestama, et ta teenis truult Venemaad ja kaitses selle huve.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles