Kerry lubas kaitsta lahkuva USA valitsuse välispoliitilisi valikuid

, BNS-i välisuudiste toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
USA välisminister John Kerry.
USA välisminister John Kerry. Foto: AP/Scanpix

USA välisminister John Kerry lubas teisipäeval pidada ametisse astuva Donald Trumpi valitsusega välispoliitilistel teemadel tulise debati, et kaitsta lahkuva valitsuse välispoliitilisi valikuid.

Kerry ütles naisdiplomaatide kogunemisel peetud kõnes, et aitab kaasa välisministeeriumi töö sujuvale üleandmisele uuele vabariiklaste administratsioonile, ent jätkab võitlust keskkonnakaitse, välisabi ja tugevate liitlassuhete eest.

"Me kavatseme pidada järgmistel aastatel pagana ägeda debati. Ma kinnitan teile ja ma saan seda teile lubada...Ma ei kavatse vaikides taanduda," lausus demokraadist välisminister.

Ta ei maininud otsesõnu Trumpi, ent keskendus oma kõnes president Barack Obama välispoliitika kaitsmisele, mida kinnisvaramagnaat ning tema konservatiividest ja rahvuslastest liitlased on lubanud kardinaalselt muuta.

Kerry sõnul on Iraani tuumalepe muutnud maailma turvalisemaks, jättes Teherani ilma teest tuumarelvani, ning Pariisi kliimalepe aitab tõrjuda "kohutava ohu meie julgeolekule ja planeedi tulevasele heaolule".

Trump ähvardas valimiskampaania ajal mõlemast leppest taganeda ja seadis kahtluse alla USA sõjaliste liitude otstarbekuse, süüdistades liitlasi Euroopas ja Aasias liiga tagasihoidlikus panuses.

"Me ei jää fakte ignoreeriva riigina ellu," ütles välisminister, kutsudes liidreid järgima kliimateadlaste hoiatusi ja investeerima puhtasse energiasse selle asemel, et uuesti suurendada söetootmist.

"Mu sõbrad, valimistulemused on olulised, ent demokraatlik protsess on palju palju tähtsam," lausus Kerry, mööndes, et hirm muutuva maailma ees on motiveerinud paljusid valijaid, ent taunides debati tooni.

Kerry sõnul on viimase paari kuu segaduse järel elutähtis taastada USA poliitilistes debattides tsiviliseeritus, ausus ja mõistlikkus.

"Samuti on elutähtis, et me ei pööra selga liitlas- ja sõprussuhetele ning põhimõtetele, mis on võimaldanud Ühendriikidel juhtida maailma nii viljakalt sedavõrd kaua," lausus ta.

Trump ei ole veel otsustanud, kellest saab Kerry järglane välisministriametis. Kandidaatideks peetakse vabariiklaste endist presidendikandidaati Mitt Romneyt, Luure Keskagentuuri (CIA) endist direktorit David Petraeust, senati väliskomitee esimeest Bob Corkerit ja New Yorgi endist linnapead Rudolph Giulianit.     

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles