WHO: Ida-Euroopas levib rekordilise kiirusega HIV

Heilika Leinus
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
HIV leviku takistamiseks on tarvis tõhusat teavitustööd.
HIV leviku takistamiseks on tarvis tõhusat teavitustööd. Foto: Dmitri Kotjuh / Järva Teataja

Maailma terviseorganisatsiooni (WHO) andmetel nakatus Euroopas möödunud aastal HIVga rekordiliselt suur arv inimesi. Eriti kiiresti levib nakkus Ida-Euroopas, sealhulgas ka Eestis.

2015. aastal registreeriti WHO andmetel 53 Euroopa piirkonna riigis kokku 153 407 HIVga nakatumist, vahendab Deutsche Welle. 2014. aastal oli see arv 142 000. Kõigist 2015. aastal registreeritud nakatumistest toimus 80 protsenti Ida-Euroopas, mille hulka WHO arvestab ka Eesti. 64 protsenti kõigist ja 81 protsenti Ida-Euroopa nakatumistest toimus Venemaal. Kuna iga seitsmes nakatunu ei tea, et kannab haigust, siis kasvab HIV kiire leviku oht veelgi.

Venemaal, kus HIV on siiani tabuteema, levib see viirus eelkõige heteroseksuaalsete suguühete kaudu. Nakatutakse tavaliselt viirust kandvate kehavedelike kaudu. Asi on Venemaal läinud nii hulluks, et riigi suuruselt neljandas linnas Jekaterinburgis kuulutati hiljuti välja epideemia, sest iga viiekümnes elanik on seal HIV positiivne. Eesti, Läti, Ukraina, Valgevene ja Gruusia paistavad samuti silma HIV kiire leviku poolest.

Lääne-Euroopas toimus uutest nakatumistest 18 protsenti ja Kesk-Euroopas kolm protsenti. «Vaatamata tõsistele pingutustele jääb HIV kõige olulisemate rahvatervist puudutavate murede hulka WHO Euroopa piirkonnas, eriti selle idapoolses osas,» rääkis WHO Euroopa regionaalbüroo juht Zsuzsanna Jakab. Ta kutsus Euroopa riike üles rakendama septembris vastu võetud uut HIVga võitlemise tegevuskava. See hõlmab HIV testide tegemise hõlbustamist ja kaitsevahendite kohta teabe jagamist.

Paljud nakatundu ei tea oma haigusest

Nii WHO kui ka Euroopa Liidu terviseagentuuri ECDC hinnangul on väga suur probleem ka see, et Euroopa haiguste vältimise ja kontrolli keskuse andmetel ei tea iga seitsmes viiruse kandja oma haigusest. «Inimesed, kes ei tea, et on nakatunud, ei saa elupäästvat ravi ja võivad viirust teistele levitada,» ütles Euroopa Liidu tervishoiu ja toiduohutuse volinik Vytenis Andriukaitis.

ECDC andmetel levis HIV Euroopa Liidu liikmesriikides, Islandis, Liechtensteinis ja Norras eelkõige meestevahelise suguühte teel, mis oli nakatumise põhjuseks 42 protsendil juhtudest. Heteroseksuaalsete suguühete kaudu levis HIV 32 protsendil juhtudest ja narkootikumide kasutamise tõttu neljal protsendil juhtudest.

Eestis registreeriti terviseameti andmetel 2015. aastal kokku 270 HIVga nakatumist. Sel aastal oli novembriks HIVga nakatunud juba  177 inimest. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles