Luba küttida ebalojaalseid õpetajaid (3)

Raivis Vilūns
, Diena ajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Läti koolilapsed isamaatunnis, kus neile tutvustatakse lätlaste Teise maailmasõja aegset varustust.
Läti koolilapsed isamaatunnis, kus neile tutvustatakse lätlaste Teise maailmasõja aegset varustust. Foto: Subhankulovs Timurs/ITAR-TASS/Scanpix

Eelmisel nädalal tappis Läti parlament kaks kärbest ühe hoobiga. Võeti vastu aastaeelarve ning samal ajal – nagu juba tavaks on saanud – vihastati ja solvati paljusid Läti õpetajaid. Parlament otsustas heaks kiita haridusseaduse muudatuse, mis lubab vallandada Läti riigile ja põhiseadusele ebalojaalseid õpetajaid. Ei tulnud just üllatusena, et õpetajad sellise otsusega rahul pole. 

Täpsustuseks, haridusseaduses oli juba aastaid kirjas, et õpetaja saab olla vaid isik, kes on riigile ja põhiseadusele lojaalne. Sellele ei pööratud eriti tähelepanu, sest sätte sõnastus oli väga üldine. Nüüd aga võib uue muudatuse jõustudes nii-öelda ebalojaalseid õpetajaid vallandada.

Keegi ei saa päris täpselt aru, miks seadus sellise kiiruga parlamendist läbi lasti. Eelnõu oli ühes paketis küsimustega, mis puudutasid järgmise aasta hariduseelarvet. Tavalised muudatused nõuavad parlamendis kolmekordset heakskiitu, kuid aastaeelarve ja sellega kaasnevad küsimused lastakse läbi kahe hääletusringiga.

Kommentaarid (3)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles