Václav Havel: araabia maade ülestõus meenutab raudse eesriide varisemist

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vaclav Havel
Vaclav Havel Foto: SCANPIX

Režiimivastased ülestõusud araabia maailmas kordavad kajana liikumist, mis kahe aastakümne eest viis Ida-Euroopas raudse eesriide langemiseni, ütles täna Tšehhi ekspresident Václav Havel.

«Autoritaarsed araabia režiimid on pärit samadest aastakümnetest, kust raudne eesriie,» ütles 74-aastane Havel intervjuus Tšehhi uudisteagentuurile CTK.

Pikka aega stabiilseks peetud araabia režiimide kokkuvarisemine on Haveli sõnul sama ootamatu nagu Nõukogude Liidu ja selle satelliitriikide kollaps külma sõja lõpus.

«Tuleb välja, et kõikidel kultuuridel on ühised moraalsed ja poliitilised standardid,» ütles Havel, kelle arvates ei vasta tõele teooria, nagu poleks Lähis-Ida demokraatiaks valmis.

«Lääs peab nõudma demokraatlikke väärtusi, kuid austama ka kultuurilist mitmekesisust,» toonitas ta.

Havel nahutas neid, kes pidasid ekstsentrilist Liibüa diktaatorit Muammar Gaddafit klouniks, öeldes, et tema jõhkrad repressioonid meeleavaldajate vastu näitavad, et ta on kurjategija.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles