Põhja-Korea laiendab jõhkraid sunnitöölaagreid (3)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
2013. aastast pärinev Ch'oma-Bong orus asuva sunnitöölaagri kaart.
2013. aastast pärinev Ch'oma-Bong orus asuva sunnitöölaagri kaart. Foto: Reuters/ScanPix

Uued satelliidifotod näitavad, et Põhja-Korea sunnitöölaagrite süsteem, kus kinnipeetavaid tihti piinatakse, näljutatakse ja vägistatakse, võib olla veelgi laienenud, vahendab CNN.

ÜRO andmetel on kwanliso`des ehk sunnitöölaagrites kokku umbes 120 000 kinnipeetavat, nende seas ka lapsi.

Pyongyang eitab selliste kinnipidamisasutuste olemasolu, kuid mitmed inimõigusorganisatsioonid on nende tegevuse jätkumist dokumenteerinud, seda nii tunnistajate ütluste kui satelliidifotode põhjal.

Organisatsiooni Human Rights in North Korea (HRNK) andmetel on riigi põhjarannikul Chongjini lähedal asuv laager 2010. aastal mõõtmetelt pea kaks korda laienenud ning jätkab selles mastaabis senini.

Ühenduse Amnesty International sõnul on laagrisse tekkinud ka uusi vahiposte, sealset krematooriumi on uuendatud ning jätkub laialdane põllumajandussaaduste kasvatamine.

2014. aastal hindas ÜRO raport, et viimase 50 aasta jooksul on Põhja-Korea vangilaagrites surnud sadu tuhandeid inimesi.

«Laagri populatsiooni on tahtlikult vähendatud näljutamise, sunnitöö, piinamise, vägistamise ja soojätkamisõiguse peatamisega,» seisis raportis, mis tõmbas paralleele natside ja Nõukogude Liidu vangilaagritega.

Kommentaarid (3)
Copy
Tagasi üles