Ilves: Balti riigid peaks muretsema ELi lagunemise pärast (9)

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Toomas Hendrik Ilves.
Toomas Hendrik Ilves. Foto: Aleksei Vitvitski/Sputnik/Scanpix

Balti riigid peaksid eelkõige muret tundma Euroopa Liidu võimaliku lagunemise, mitte aga transatlantiliste suhete pärast, ütles ekspresident Toomas Hendrik Ilves usutlusel Läti nädalalehele Ir.

NATO aluseks olev Põhja-Atlandi leping Ameerika Ühendriikide ja Euroopa vahel on kõige tähtsam nendevaheline lepe ning see on seni hästi töötanud, rääkis Ilves. Kuid mis saab siis, kui Prantsusmaal ja Itaalias tulevad võimule poliitikud, kes pooldavad Euroopa Liidust lahkumist, küsis Eesti endine riigipea.

«Mis hakkab siis toimuma? Kas siis jääb järele mingisugune Põhjala föderatsioon?» küsis Ilves. Ta juhtis tähelepanu, et Euroopa Liidu lõuna- ja põhjapoolseid riike lõhestav fiskaaldistsipliini küsimus ei ole siiani lahendust saanud. «See ei lähe niisama mööda ja ma ei usu, et Saksamaa annab selles osas järele,» lisas ta.

«Me peame mõtlema mõeldamatust,» rõhutas Eesti ekspresident.

Vastates küsimusele halvima võimaliku stsenaariumi kohta, kas väiksema koosseisuga Euroopa Liit suudab jätkata ning kas Balti riigid saaksid olla selle koosseisus, märkis Ilves, et ta pole kindel, kas vähendatud koosseisus Euroopa Liit suudaks ellu jääda.

«Kas me peaksime olema selle osa? Meil poleks muud valikut. Muidugi juhul, kui me ei taha saada Moldovaks,» rääkis Ilves Läti nädalalehele.

Kommentaarid (9)
Copy
Tagasi üles