Lõuna-Ameerika kaubandusühendus peatas Venezuela liikmesuse

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kriisis vaevleva Venezuela liikmesus kaubandusühenduses peatati.
Kriisis vaevleva Venezuela liikmesus kaubandusühenduses peatati. Foto: UESLEI MARCELINO/REUTERS

Lõuna-Ameerika kaubandusühendus Mercosur peatas Venezuela liikmesuse, teatasid neljapäeval naaberriigi Brasiilia valitsusallikad.

Paraguay välisminister Eliado Loiza hoiatas juba paar nädalat tagasi, et Venezuela liikmesus peatatakse detsembri algul, sest president Nicolás Maduro sotsialistlik valitsus ei ole seadustena vastu võtnud Mercosuri 112 resolutsiooni.

Mercosuri riigid andsid Venezuelale kolm kuud aega bloki meetmete jõustamiseks. Ehkki Venezuela liitus  Mercosuriga 2012. aastal, ei ole riik ratifitseerinut mitut organisatsiooni kaubandust, poliitikat, demokraatiat ja inimõigusi reguleerivat reeglit.

Caracas on teatanud, et ei saa resolutsioone vastu võtta, sest need on vastuolus siseriiklike seadustega.

Mercosuri kuuluvad Argentina, Brasiilia, Paraguay, Uruguay ja Venezuela. Venezuela naaberriigid on üha rohkem mures kunagise õitsva naftariigi olukorra pärast.

Venezuela on langenud viimase kolme aasta jooksul majanduskriisi, mille peapõhjus on järsult langenud naftahinnad. Majanduskriis on kaasa toonud hüperinflatsiooni, toidukaupade nappuse, rüüstamise, kuritegevuse suurenemise ja elektrikatkestused.

Toidu ja ravimite nappus Lõuna-Ameerika riigis on sedavõrd terav, et inimõigusorganisatsioon Human Rights Watch on nimetanud olukorda "tõsiseks humanitaarkriisiks".

Maduro sõnul on majanduskriisis süüdi USA toetatud kapitalistide vandenõu. Opositsioon süüdistab selles 17 aastat kestnud sotsialistide valitsemist.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles