Slovakkia muutis seadust, et islamist ei saaks ametlik religioon

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Moslemid palvetamas
Moslemid palvetamas Foto: TAUSEEF MUSTAFA/AFP/Scanpix

Slovakkia valitsus võttis vastu seadusemuudatuse, mis takistab islamil aastakümneid saamast ametlikuks religiooniks.

Seadusemuudatuse taga on Slovakkia Rahvuspartei (SNS) ning  muudatuse kohaselt peab religioonil olema vähemalt 50 000 järgijat, enne kui see riiklikuks religiooniks kuulutatakse ja seda rahaliselt toetatakse, edastab The Independent.  

Rahvastikustatistika kohaselt elab 5,4 miljoni elanikuga Slovakkias umbes 2000 moslemit ning seal ei ole ametlikke mošeesid.

SNSi teatel aitab uus seadus ära hoida ka ebasobivate ja naljana mõeldud religioonide ja kirikute ametlikku registreerimist, näiteks Lendava spagetikoletise kirikut, millel on maailmas palju toetajaid.

«Islamiseerumine saab alguse toidust, näiteks kebabist ja pealinnas Bratislavas on juba märke näha. Peame vaatama ette, et mis võib ees oodata 5 – 10 aasta pärast. Teeme kõik, et Slovakkiasse ei ehitataks ühtegi mošeed,» teatas SNSi juht Andrej Danko.

Slovakkia peaminister Robert Fico teatas selle aasta mais, et islamil ei ole Slovakkias kohta.

«Poliitikud peavad avalikult ja ausalt rääkima riiki ja kodanikke ohustavast. Me ei soovi, et meie identiteeti hakkaksid ohustama kümned tuhanded moslemid ja me ei soovi islamiseerumist,» teatas Fico.

Üle 62 protsendi Slovakkia elanikest on katoliiklased, teiste religioonide esindajaid on vähem.

Slovakkia on keeldunud praeguses põgemikekriisis põgenikke vastu võtmast. Juulis sai Slovakkia valitsus võidu Euroopa Liidu üle, keeldudes Türgis põgenikelaagrites olevate põgenike lubamisest riiki.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles