AJA PEEGEL: Pearl Harbor – rünnak, mis ei unune (2)

Jürgen Tamme
, välisuudiste toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Põlev USA lahingulaev West Virginia Pearl Harbori sadamas pärast jaapanlaste üllatusrünnakut.
Põlev USA lahingulaev West Virginia Pearl Harbori sadamas pärast jaapanlaste üllatusrünnakut. Foto: U.S. Navy/National Archives/Reuters/Scanpix

Plaan Ameerika Ühendriikide kaitstuima sõjasadama ründamiseks 7. detsembril 1941 ehk «Operatsioon Z» ei sündinud üleöö. See oli Vene-Jaapani sõjas karastuse saanud ja Ühendriikides mereväeatašeena teeninud Jaapani admirali Isoroku Yamamoto juhtimisel koostatud juba varem.

Igal sõjal on eellugu ja nii ei sündinud ka Jaapani soov Aasias impeeriumit laiendada tühjalt kohalt. Juba 20. sajandi alguses ei pidanud Jaapan oma toonast positsiooni vääriliseks, andes pahameelest märku ka pärast Esimest maailmasõda Versailles’i konverentsil.

Jaapanlasi häiris lääneriikide üleolev suhtumine ning nad leidsid, et Jaapanit ei kohelda lääneriikidega võrdselt. Õigus omada kolooniaid pidi andma Jaapanile lääneriikidega võrdse staatuse.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles