Islandi Piraadipartei sai mandaadi valitsuskõnelusteks

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Islandi parlament Reykjavikis.
Islandi parlament Reykjavikis. Foto: Frank Augstein/AP/Scanpix

Islandi president andis reedel Piraadiparteile mandaadi alustada kõnelusi valitsuse moodustamiseks pärast seda, kui parem- ja vasakpoolsed parteid ei suutnud koalitsiooni moodustada.

President Gudni Johannesson teatas mandaadi andmisest pärast kohtumist Piraadipartei parlamendifraktsiooni juhi Birgitta Jonsdottiriga.

«Kohtusin täna varasemalt kõikide erakondade liidritega ning küsisin neilt arvamust sellest, kes peaks neid kõnelusi juhtima. Seejärel kutsusin välja Birgitta Jonsdottiri ning andsin talle mandaadi,» lausus Johannesson.

Islandil toimusid 29. oktoobril erakorralised valimised. Parlamenti sai seitse parteid või allianssi, kuid mitte ükski neist ei saanud selget enamust.

Kõigepealt proovis valitsust moodustada valimised võitnud konservatiivne Iseseisvuspartei. Erakond pidas läbirääkimisi paremtsentristliku ja liberaalse Reformierakonnaga ning tsentristliku Särava Tulevikuga.

Kõnelused ebaõnnestusid ning seejärel anti võimalus valimistel teiseks jäänud erakonnale Vasakroheline Liikumine. Partei üritas luua viieerakonnalist valitsust, kuid kõnelused katkesid novembri lõpus.

Siis andis president erakondadele võimaluse pidada isekeskis mitteametlikke kõneluse, mille järel arutasid valitsuse moodustamist Iseseisvuspartei ja Vasakroheline Liikumine.

Piraadipartei jäi valimistel kolmandaks ning neile kõnelustemandaadi andmises nähakse julget sammu, mille edu pole tagatud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles