Gruusia on valmis aitama NATO-l parandada julgeolekut Mustal merel (1)

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Gruusia peaminister Giorgi Kvirikašvili.
Gruusia peaminister Giorgi Kvirikašvili. Foto: ADAM BERRY/AFP

Gruusia on valmis toetama NATO jõupingutusi julgeoleku parandamiseks Musta mere piirkonnas, ütles Gruusia peaminister Giorgi Kvirikašvili pärast reedel Brüsselis aset leidnud kohtumist NATO peasekretäri Jens Stoltenbergiga.

«Peasekretär ja mina jagasime seisukohta, et Musta mere piirkondlik julgeolek on NATO julgeoleku garantii ning Gruusia mitte üksnes ei tervita alliansi algatust Musta mere julgeoleku parandamisel, vaid sinna pürgiva riigina on valmis ühinema vastavate meetmetega,» märkis Kvirikašvili.

Kvirikašvili ja Stoltenberg arutasid ühtlasi koostööplaane ja Gruusia lõimumist NATO-ga.

«Kohtumisel nentisime, et see aasta on olnud Gruusia NATO-ga lõimumise seisukohalt äärmiselt dünaamiline ja viljakas, ning osapooled tunnistasid märgatavaid edusamme sõjalise koostöö osas,» teatas Gruusia valitsuse pressiteenistus.

Stoltenberg ja Kvirikašvili arutasid lisaks Musta mere julgeolekule ka olukorda okupeeritud aladel (Abhaasias ja Lõuna-Osseetias), märkis valitsus. Osapooled rääkisid ka hiljuti Moskva ja Suhhumi vahel sõlmitud kokkuleppest ühise väekoondise loomisel ning pidasid seda tõsiseks ohuks konflikti rahumeelsele reguleerimisele ja stabiilsusele piirkonnas tervikuna.

«Gruusia peaminister tänas NATO peasekretäri Gruusia suveräänsuse ja territoriaalse terviklikkuse kindla toetamise ning (Abhaasia ja Lõuna-Osseetia) mittetunnustamise poliitika jätkamise eest.»

Stoltenberg lisas ühisel pressikonverentsil, et NATO laiendamine aitab tagada stabiilsust ja rahu Euroopas.

«NATO on vaba ja ühtse Euroopa tähtis element. Igal riigil, sealhulgas Gruusial on õigus valida oma tee. Gruusia ja NATO peavad otsustama, kas Gruusiast saab NATO liige. Keegi teine ei saa sellesse sekkuda. Gruusia on suveräänne riik ja seetõttu peab igaüks austama selle NATO-pürgimusi ning mitte sekkuma selle valikutesse,» vahendas Gruusia meedia Stoltenbergi sõnu.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles