USA presidendiks valitud Trump sarjas sotsiaalmeedias Hiinat

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
USA presidendiks valitud Donald Trump Milwaukees.
USA presidendiks valitud Donald Trump Milwaukees. Foto: © ERIC THAYER / Reuters/REUTERS

USA presidendiks valitud Donald Trump sarjas pühapäeval sotsiaalmeediavõrgustikus Twitter Hiinat, kus süüdistas riiki muu hulgas valuutakursiga manipuleerimises ja sõjalise võimsuse näitamises Lõuna-Hiina merel.

"Kas Hiina on meilt küsinud, kas on okei manipuleerida valuutakursiga, mis teeb meie ettevõtetele konkurentsi raskemaks või meie toodete karmis maksustamises nende riigis. USA nende omadega seda ei tee. Või ehitada massiivseid sõjalisi komplekse Lõuna-Hiina merel. Ei ole küsinud," kirjutas Trump.

Hiina on viimastel aastatel ehitanud Lõuna-Hiina merel tehissaari ning riffe ning asunud rajama neile infrastruktuuri, mida on võimalik kasutada sõjaliseks otstarbeks. USA on Hiinat juba mitmeid aastaid süüdistanud valuutakursiga manipuleerimises, kuid pole selles suhtes midagi ette võtnud.

"Hiina on valuutakursiga manipuleerinud juba aastaid ja aastaid ja keegi pole selles osas midagi ette võtnud. Ma kavatsen kohe esimesel päeval selle välja öelda ja süüdistada Hiinat otseselt oma valuuta kursi kunstlikult madalal hoidmises," rääkis juba üle-eelmistel presidendivalimistel USA vabariiklaste kandidaat Mitt Romney, kes kaotas tollal Barack Obamale.

Trumpi ja Taiwani presidendi Tsai Ing-weni reedene telefonivestlus läks samuti vastuollu aastakümnete pikkuse USA diplomaatilise praktikaga ja ähvardab tuua kaasa suhete halvenemise Hiinaga.

Trumpi vastuoluline telefonivestlus Taiwani presidendiga oli "viisakuskõne", ütles Ühendriikide järgmine asepresident Mike Pence pühapäeval.

"See ei olnud midagi enamat demokraatlikult valitud liidri viisakuskõnest," ütles Pence telekanalile ABC News.

Ükski USA president või valitud riigipea pole rääkinud Taiwani liidriga alates 1978. aastast, kui Jimmy Carteri valitsus teatas, et hakkab "ühe Hiina poliitika" raames tunnustama ainsa legitiimse  Hiina valitsusena Pekingis tegutsevat kommunistide valitsust. Sellele järgnes diplomaatiliste sidemete katkestamine Taiwaniga 1979. aastal.

Peking peab Taiwani endale kuuluvaks ega tunnusta viimast riigina. Hiinale tekitab pahameelt USA mis tahes samm, mis tundub toetavat Taiwani iseseisvust.

Hiina riiklik ajakirjandus leidis pühapäeval, et Trump vastas Taiwani liidri telefonikõnele "kogenematusest", kuid hoiatas, et ühe Hiina poliitika rikkumine "hävitaks USA ja Hiina suhted".

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles