Marimekko näitusel saab näha Soome suursaadiku kleite

Kirke Ert
, kultuuriajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Näitus «Marimekko – Soome disainiklassika» Narvas.
Näitus «Marimekko – Soome disainiklassika» Narvas. Foto: Ilja Smirnov

Narvas toimuvate Soome päevade raames avati näitus «Marimekko – Soome disainiklassika», mida täiendavad rõivad Soome Vabariigi suursaadiku Kirsti Narineni erakogust. 

Marimekko on rahvusvaheliselt tuntud Soome tekstiili- ja rõivabränd, mille asutas 1951. aastal tekstiilikunstnik Armi Ratia. Marimekko mustrid on äratuntava käekirjaga, ettevõtte disainerid said üsna vabad käed, et luua omanäolisi trükimustreid ja rõivamudeleid. Uuendusmeelne Armi Ratia ei rahuldunud vaid kangaste ja rõivaste tootmisega, tema nägemuse järgi pidi Marimekkost saama elustiil.

Näitus «Marimekko – Soome disainiklassika».
Näitus «Marimekko – Soome disainiklassika». Foto: Ilja Smirnov

Kirsti Narinen meenutab, et oma esimese Marimekko, punase-valge-triibulise särgi sai ta juba lapsepõlves. Teadlikult hakkas ta aga Soome moedisaini lipulaeva loomingut, peamiselt kleite, ostma viie aasta eest.

«Üks põhjus, miks minust sai Marimekko koguja, oli see, et minu Helsingi kodu lähedal asub Marimekko tehasepood. Kuna see jäi mu koduteele, hakkasin seal õige sagedasti käima,» rääkis Narinen. Lisades, et tehasepoest hea hinnaga soetatud kleite on tal nii palju, et jätkus Marimekko näituse jaoks ning jäi ülegi.

Soome Vabariigi suursaadik Eestis Kirsti Narinen on suur Marimekko loomingu austaja.
Soome Vabariigi suursaadik Eestis Kirsti Narinen on suur Marimekko loomingu austaja. Foto: Erakogu

«Minu jaoks tähendab Marimekko eelkõige erksaid, tugevaid ja puhtaid värve. Ja ma armastan värve. Mul polegi ühtegi halli rõivast, isegi musta kandes lisan sinna alati midagi värvilist. On ka neid, kelle meelest sobivad nii kirglikud värvid vaid suvel kandmiseks, kuid mina kannan neid aastaringi ja iseäranis meelsasti veel hallil ning porisel sügisel.»

Suursaadik kannab Marimekko kleite iga päev. «Need on ju peaaegu nagu Soome rahvariided. Pealegi sobivad väga hästi saadiku ametiga, sest Marimekko on ju Soome disainisaadik kogu maailmas.»

Näitus «Marimekko – Soome disainiklassika» on Narva kunstiresidentuuris avatud 22. detsembrini. Näituse korraldaja on Soome Instituut. 
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles