Unustatud Jeemeni konflikti näljas ohvrid (1)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Väikese Udai Faidali aukuvajunud silmad vaatavad ringi, tema keha katmas tekk ja söötmisvoolikud. 

Viiekuune imik suri mõned päevad peale haiglasse jõudmist nälga, väike laps ei pidanud vastu Jeemeni ja Saudi Araabia konfliktist põhjustatud äärmisele toidupuudusele. Tema vanemad sõnasid, et imiku ninast ja suust voolas välja kollast vedelikku. Peale seda lakkas ta hingamast.

«Ta ei nutnud, ei olnud ka pisaraid. Ta jäi lihtsalt kangeks,» sõnas ta ema. «Ma röögatasin ja minestasin.»

Sanaa lähedal elava perekonna kuusissetulek on umbes 150 eurot, millest tuleb toita 11 inimest. Pereisa kaotas konflikti ägenedes töö, samas tõusid järsult saada olevate toiduainete hinnad. Pere sööb üks kord päevas- tavaliselt jogurtit ja leiba, headel päevadel lisatakse menüüsse herned.

Pereemal jätkus imiku toitmiseks rinnapiima vaid 20 päevaks, mida nad üritasid asendada piimapulbriga, kuid see polnud tihti kättesaadav, siis sai ta suhkruvett. Ka joogiveele ligipääsuga on Jeemenis probleeme. Kolmekuine laps kannatas kõhulahtisuse käes, mida kohalikud kliinikud varude puuduse tõttu ravida ei saanud.

Maailma tähelepanu langes kriisile Jeemenis, kui avalikkusesse jõudsid pildid 18- aastasest Saida Ahmad Baghilist, kelle luukere oli šokeeriv.

Arstid usuvad, et pikaaegse alatoitumuse tõttu, mis sai alguse juba enne sõda, on kahjustatud tüdruku neelutoru. Kui ta haiglasse saabus ei suutnud ta kõndida ega oma silmi avada. «me võtsime Saida ravile ja selgus, et ta ei suudagi enam äärmise alatoitumuse tõttu süüa,» sõnas Sanaa al-Thawra haigla arst Wasfi al-Zakari. «Tema olukord on jätkuvalt kriitiline, ta luud on väga haprad ja kasv kidur. Suure tõenäosusega ei taastu need kunagi.»

Tüdruku isa sõnul on ta haiglas oldud ajaga juurde võtnud viis kilo ja kaalub nüüd 16 kilo. «Ta ei söö midagi peale ravitoidu, mis manustatakse talle vedelikuna. Vanasti jõi ta mahla ja piima koos banaanipüreega, kuid nüüd ei suuda ta sedagi süüa. Me ei tea, kas ta sellest taastub.»

Juba enne 2015. aasta märtsis alanud konflikti kannatas Jeemen humanitaarkriisi käes, mille hulka kuulus ka laialdane näljahäda. Nüüdseks puudub umbes poolel Jeemeni 28 miljoni elaniku suurusest populatsioonist kindel ligipääs toidule. Seitse miljonit neist ei tea, millal on nende järgmine toidukord.

Kuigi Saudi Araabi juhitud koalitsioon on lubanud Sanaasse humanitaarabi, on selle abivajajateni toimetamisega suuri probleeme. 

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles