Economist: Euroopa haridust juhivad Eesti ja Soome

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto on illustratiivne.
Foto on illustratiivne. Foto: Tero Sivula/Lehtikuva/Scanpix

Inglise koolide peainspektori sõnul muutsid Brittide PISA testi tulemuse pettumust valmistavaks Walesi ja Šotimaa, vahendab BBC. 

Koolide peainspektori arvates on Walesi haridussüsteem kannatanud, sest seal ei kasutata enam SAT-teste (õppimisstandardi hinnangtest). PISA testi teevad üle maailma 15-aastased õpilased iga kolme aasta tagant.

Walesi õpilaste tulemused olid testi läbinud 72 riigi seas alla keskmise tulemusega. Testid hõlmasid küsimusi matemaatikas, lugemises ja teaduses. Wales saavutas võrreldes Inglismaa, Šotimaa ja Põhja-Iirimaaga halvima tulemuse juba neljandat korda järjest. Šotimaa tulemused olid sel aastal kõigil kolmel alal ajaloo halvimad.

Wales kaotas SAT-testid ja koolide võrdlustabelid 2004. aastal.

Šotimaa haridusminister John Swinney sõnul näitavad PISA-testi tulemuse, et Šoti haridussüsteem vajab kaotatud taseme taastamiseks radikaalseid muudatusi.

Economistis tunti seevastu muret USA õpilaste haridustaseme pärast, sest testis säranud Singapuri õpilased on oma USA vanusekaaslastest hariduselt ees umbes kolme õppeaasta jagu. Ei pakkunud üllatust, et Aasia riigid olid testi saavutustabelite esiridades. Mainiti veel Kanadat, Soomet ja Eestit.

Eesti kohta kirjutati Economistis, et PISA teadustesti tulemused ei samaväärsed Jaapaniga ja matemaatika ei jää alla Lõuna-Koreale. Soome ja Eesti toodi haridussaavutuste alusel välja Euroopa juhtivate riikidena. Eesti tulemusi seab eeskujuks ka Guardian.

Foto: Kuvatõmmis portaalist
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles