Norra majandusteadlane: Donald Trumpi ajal tuleb USA allakäik (2)

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Donald Trump
Donald Trump Foto: Gerry Broome/AP/Scanpix

Norra majandusteadlane Johan Galtung, kes ennustas õigesti Nõukogude Liidu kokkuvarisemist, teatas nüüd, et USA kui maailma juhtivriigi võim on hakanud kahanema ning kui Valgesse Majja jõuab ärimehest vabariiklane Donald Trump, siis kaotab USA globaalselt oma juhtpositsiooni.

Lisaks Nõukogude Liidu kadumisele ennustas Galtung ette ka Hiinas Pekingis Tiananmeni väljakul 1989. aastal toimunud ületõusu ja USAd 11. septembril 2001 tabanud terrorirünnakuid, edastab The Independent.

Galtungi arvates liiigub maailm uue ajastu suunas, ta avaldas juba 2000. aastal ennustuse, et USA kaotab maailmas oma võimupositsiooni 2025. aastaks.

President George Bushi võimuloleku ajal korrigeeris ta ennustust, teatades et USA võimukaotus saabub juba 2020.

«Minu ennustused on varasemalt reaalsuseks saanud ja kõik märgid näitavad, et USA presidendivalimised võitnud miljardärist ärimees, kellel puudub poliitiline kogemus, viib USA langusse,» teatas norrakas.

Galtung andis 2009. aastal välja raamatu «The Fall of the American Empire—and then What?» (Ameerika impeeriumi kokkuvarisemine  - ja mis saab siis?) ning selles ta ennustas paremäärmusluse ja natsionalismi uut tõusu. Trumpi kampaaniakõned olid rahvusluse teemast läbiimbunud  ja ta kampaanialause oli «Make America Great Again», mis samuti on viide äärmusrahvuslusele.

Trump lubas USAst saata välja kolm miljonit illegaalset sisserändajat niipea, kui temast saab USA president ja ehitada USA-Mehhiko piirile turvatara sisserändajate takistamiseks.

Galtungi sõnul kiirendab Trump presidendiks saades USA allakäiku, kuid kohe ei pruugi see näha olla, sest ta harjub presidendiametiga ja elab sisse.

Norrakast majandusteadalse Galtungi arvates aitab USA globaalse võimu kahanemisele kaasa ka Trumpi kriitiline suhtumine NATOsse. Trump teatas kampaanias, et USA ei pruugi minna appi neile liitlastele, kes ei kuluta piisavalt sõjalisele kaitsele.

«USA allakäigul on kaks poolt. Esmalt ei soovi teatud riigid enam olla head USA liitlased ja teiseks peab USA «musta töö» ehk pommitamise ise ära tegema, kasutama luure- ja pommidroone ning saatma eriüksuseid.  See stsenaarium on juba käivitunud, kuid see ei kehti Põhja-Euroopa riikide suhtes. Igatahes 2020. aastaks on USA kaotanud globaalselt palju pooldajaid ja võimu,» lausus Galtung.

Mõttekoja Chatham House juht Xenia Wickett siiski ei usus, et USA allakäik ja juhtriigi positsiooni kaotus saabub juba nelja aasta pärast.

«USA on maailma juhtuvriik mitmel põhjusel. Esmalt on neil  tugev sõjavägi, teiseks väga heal tasemel ülikoolid, suurfirmad ja meedia. Samuti on USA maailma kõige suurema majandusega riik. See, et üks suurriik praktiliselt lakkab olemast nelja aaastaga ei ole reaalne,» selgitas Wickett.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles