Selgus Osama bin Ladeni pereliikmetelt elu võtnud lennuõnnetuse põhjus

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Osama bin Laden
Osama bin Laden Foto: MAZHAR ALI KHAN/AP/Scanpix

Äärmusrühmituse al-Qaeda kunagise juhi Osama bin Ladeni pereliikmed hukkusid möödunud aasta suvel väikelennukiga juhtunud õnnetuses, nüüd avalikustasid juhtumi uurijad õnnetuse põhjuse.

Õnnetus leidis aset Hampshire’is Blackbushe’i lennuväljal, kuhu bin Ladeni pereliikmeid transportinud väikelennuki Phenom 300 piloot üritas maanduda, edastab The Telegraph.

58-aastasel jordaanlasest piloodil Mazen Salim Alqasimil tekkis Saudi Araabias registreeritud lennuki maapinnale toomisega raskusi ja lennuk maandus lennuvälja lähedal piirkonnas, kus toimuvad autode oksjonid. Juhtumis hävines mitu autot ja lennuk süttis. 

Õnnetuses hukkusid Osama bin Ladeni kolm sugulast, 75-aastane Raja Bashir Hashem, 53-aastane Sana bin Laden ja 56-aastane Zouheir Anuar Hashem, kuid ka piloot Alqasim.

Õnnetust uuriti üle ühe aasta ja nüüd avalikustasid uurijad õnnetuse põhjuse, milleks on, et lennuki piloot üritas maanduda liiga kaugele ja lennuki kiirus oli lubatud liikumiskiirusest 40 protsendi võrra suurem.

Uurijate sõnul ei olnud seega võimalik, et Phenom 300 maanduks õiges kohas, isegi mitte õhkutõusmis- ja maandumisraja viimasel lõigul, mis arvatavalt oleks õnnetuse ära hoidnud ja pardal olnute elu päästnud.   

Piloot ja reisijad jäid karmis maandumises küll ellu, kuid lennuki süttimine, mis tekkis pärast ühe tiiva ärakukkumist, võttis neilt elu.

Briti politsei ja päästjad autode oksjoni kohas, kuhu sõitis Osama bin Ladeni pereliikmeid transportinud lennuk
Briti politsei ja päästjad autode oksjoni kohas, kuhu sõitis Osama bin Ladeni pereliikmeid transportinud lennuk Foto: Daniel Leal-Olivas/PA Wire/PA Images/Scanpix

Uurijate arvates keskendus piloot liiga palju maandumisraja jälgimisele ja tal jäid ülejäänud tähelepanu nõudnud nüansid märkamata.

Uurimine näitas, et lennuk oli tehniliselt korras ja maandumine oleks pidanud seega olema tavapärane. Samuti ei leitud piloodi organismist alkoholi ega narkootikumide jälgi, seega ei saa neid aineid seostada õnnetuse tekkega. Samuti oli ilm maandumishetkel hea.

Osama bin Ladenit peetakse vastutavaks 11. septembril 2001 USAs toime pandud terrorirünnakutes. USA merejalaväelaste eriüksus tabas ja lasi bin Ladeni maha 2011. aastal Pakistanis Abottabadis, kus ta elas äärelinna majas koos oma mitme naisega.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles