Võimalike naisdžihadistide arv on Austrias oodatust kõrgem

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto on illustratiivne.
Foto on illustratiivne. Foto: Nacho Doce/Reuters/Scanpix

Džihadistlikud liikumised kaasavad Austrias ka naisi, nagu selgub riigi tellitud uuringust, kirjutab The Local.

Üle 280 inimese avaldas, et on kavatsenud või on juba liikunud Islamiriigi konfliktipiirkondadesse Süürias ja Iraagis, et liituda seal võitlevate rühmitustega.

Küsitlusele 280 vastanust 59 olid naised. Uurimusest selgus, et 87 vastanut oli naasnud konfliktipiirkonnast Austriasse, neist 13 naised. 50 küsitlusele vastanut teatas, et neil keelati riigist lahkuda.

Naiste õiguste eest kõneleja Berivan Aslan väljendas nii laialdase naiste kaasamise üle üllatust: «See arv on ebameeldiv. Ma ei uskunud, et naistest 21 protsenti on IS-i toetajad.»

Aslan tõi võrdluseks näite, et Belgias, kus džihadistide liikumine on laialdasem, on see näitaja ainult 17 protsenti.

«Tuleviku osas ebakindlad Lääne-Euroopa naised tunnevad tõmmet IS-i džihadistide suunal ja kujutavad ette, et võitleja kõrval olemine, kes töötab oma riigi ehitamise nimel, tagab neile stabiilsuse ja eesmärgi. Islamiriigis ei anta naistele mitte ainult abikaasa rolli, vaid ka võitlejate ja enesetaputerroristide oma,» sõnas Aslan.

Seetõttu pani Aslan ette, et tuleks võtta kasutusele spetsiaalselt naistele suunatud meetmed Islamiriigi suunalise huvi vähendamises. «Naiste põhjused IS-iga liitumiseks on üsna spetsiifilised, seetõttu vajatakse naiste kaitsmiseks ka erilisi meetmeid,» arvas ta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles