EL ja Mali leppisid kokku turvapaigataotlejate tagasisaatmises

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Turvapaigataotlejad Münchenis.
Turvapaigataotlejad Münchenis. Foto: EPA/MATTHIAS BALK

Euroopa Liit ja Mali leppisid pühapäeval kokku keelduva otsuse saanud turvapaigataotlejate tagasisaatmises, edastas Yle.

Tegemist on esimese Aafrika riigiga sõlmitud sellesisulise lepinguga.

Hollandi välisminister Bert Koenders kirjutas Euroopa Liidu esindajana alla lepingule, mille kohaselt Mali päritolu sisserändajad saadetakse keelduva otsuse järel tagasi kodumaale.

Leping on järg aasta tagasi korraldatud Malta kohtumisele, kus EL-i liidrid leppisid Aafrika riikide esindajatega kokku 1,8 miljardi euro suuruses fondis, mis aitaks vähendada inimeste nendest maadest lahkumise põhjuseid. Vastutasuks võtavad Aafrika riigis kasutusele piirikontrolli ja nõustuvad turvapaigataotlejate tagasisaatmisega.

Peale selle oodatakse Mali ja selle naaberriikide võimudelt võitlust inimsmugeldamisega. Mali saadab Euroopa Liitu ühtlasi oma ametnikud, kes tuvastavad turvapaigataotlejaid ja kiirendavad tagasisaatmisi.

"Me peame aitama Mali noori inimesi, kellel on kodumaale palju anda, et nad ei satuks Põhja-Aafrika kaudu Euroopa inimsmugeldajate küüsi ja hukkuks merel," ütles Koenders.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles