Rumeenia valimistel saatis edu vasakpoolseid

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Liviu Dragnea.
Liviu Dragnea. Foto: Vadim Ghirda/AP/Scanpix

Rumeenia üldvalimised võitsid vasakpoolsed sotsiaaldemokraadid, näitasid täna avaldatud peaaegu lõplikud valimistulemused.

Valimiskomisjoni teatel kogusid sotsiaaldemokraadid (PSD) umbes 46 protsenti ja paremtsentristlikud liberaaldemokraadid (PNL) üle 20 protsendi häältest, kui loetud oli 99 protsenti valimistel antud häältest.

Kolmanda tulemuse saavutas korruptsioonivastasel platvormil kandideerinud uus Päästke Rumeenia (USR), kes pääseb samuti parlamenti. Valimistel osales vaid 39,5 protsenti hääleõiguslikest kodanikest.

«Selles, kes valimised võitis, ei tohiks olla kahtlust,» ütles sotsiaaldemokraatide juht Liviu Dragnea eile, kui lävepakuküsitlused prognoosisid sarnast tulemust.

Riigi suurimat erakonda Sotsiaaldemokraatlikku Parteid ennustati valimiste võitjaks ja eeldati, et sel tuleb moodustada võimukoalitsioon.

Rumeenia endine peaminister Victor Ponta ja sotsiaaldemokraadid loobusid võimust eelmisel oktoobril pärast ööklubipõlengut, milles hukkus 64 inimest. Alates sellest on riigis võimul tehnokraatide valitsus, mida juhib endine Euroopa Liidu volinik Dacian Cioloș.

PSD soovib nüüd peaministrina näha oma liidrit Liviu Dragneat.

Ühes Euroopa Liidu kõige vaesemas riigis elab umbes 19 miljonit inimest.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles