Saksamaal käivitati programm «Rendi juut», et vähendada antisemitismi (1)

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Juudid tantsimas
Juudid tantsimas Foto: AFP / Scanpix

Saksamaal käivitati provokatiivse nimega «Rendi juut» programm, mille eesmärgiks on juudi kultuuri ja religiooni tutvustamine ning antisemitismi vähendamine.

The Independenti teatel toimuvad programmi raames kogu Saksamaal loengud ja seminarid, milles käsitletakse juudi kultuuri ja juudi rahvusega seonduvat.

Programmi tagas on Janusz Korczaki akadeemia, Münchenis tegutsev organisatsioon, mis on saanud nime Teise maailmasõja ajal Poola Varssavi getos tegutsenud lastekodu poolakast direktori järgi. Natsid andsid Janusz Korczakile 1942. aastal võimaluse Varssavist lahkuda, kuid ta ei jätnud lapsi maha ja läks koos nendega koonduslaagrisse, kus hukkus.

Programmi «Rendi juut» esindaja Monty Aviel Zeev Ott sõnas, et Euroopas tõstab antisemitism jälle pead ja selle tõttu tuleb inimesi harida.

Otti teatel on Berliinis neid kohti, kuhu ta ei julge enam juudi traditsioonilist meeste peakatet kippah’t kandes minna, kuna ohustab ründamisoht. Tal oli juhus, milles kolm meest piirasid ta ümber ja karjusid talle näkku «Palestiina».

Samas oli ka neid, kes on temaga Berliinis ise vestlema tulnud ning need vestlused juudi kultuuri ja religiooni teemal on olnud viljakad.

Otti kolleegi Mascha Schmerlingi teatel on nende programmi nimi provotseeriv, kuid see peabki nii olema, sest eesmärgiks on inimesi mõtlema panna.

«Tahame anda inimestele võimaluse meie kogukonnaga tutvuda. Me oleme samasugused inimesed nagu nemad ja meile ei meeldi, et meid vaadatakse kogu aeg läbi holokausti prisma ega pidev karmi ajaloo rõhutamine,» selgitas Schmerling.

Nii Saksamaa kui kogu Euroopa juute teeb murelikuks kogu Euroopas leviv uus antisemitismi laine ning ka paremäärmuslikkus, sest mitmes riigis on valimised võitnud just selliste vaadetega poliitikud.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles