Raadio Vaba Euroopa läheb Trumpi käpa alla (1)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Donald Trump.
Donald Trump. Foto: USA TODAY Network/Sipa USA/Scanpix

USA meediamaastikul on toimumas radikaalsed muudatused, kirjutab Washington Post. Vabariiklaste muudatusettepaneku kohaselt kaotatakse peagi ringhäälingunõukogu, mille ülesandeks on olnud suunata riikliku rahastusega meediaväljaande tööd ning samuti tegutseda n-ö puhvrina poliitilise admistratsiooni ja meedia igapäevatöö vahel.

Nõukogu on juba aastaid olnud kriitikarahe all, sest kongressiliikmete arvates hakkavad ringhäälingu opereeritavad kanalid nagu Ameerika Hääl, Raadio Vaba Euroopa ja Raadio Vaba Aasia oma mõjukuselt Venemaa RT-le ning Katari al Jazeerale alla jääma.

Iga-aastasse rahvusliku julgeoleku akti vaikselt sisse viidud muudatus näeb ette, et Ameerika Hääl, Raadio Vaba Euroopa ja teised rahvusvahelised uudisteakanalid liiguksid ühe tegevjuhi kontrolli alla, kelle määrab president. Selle uue loodava ametikoha pädevuses oleks nii uute inimeste värbamine ja lahtilaskmine kui ka eelarve koostamine kõigis neis väljaannetes.

Kui antud muudatus saab vabariiklaste enamusega senatis heakskiidu, tähendab see seda, et vastvalitud president Donald Trump võiks  soovi korral määrata sellele kohale ka näiteks skandaalse Breitart Newsi toimetaja Steve Bannoni või kellegi temasarnase. Ning taolised inimesed saaksid õiguse hakata suunama, kuidas esitatakse maailmale Ameerika Hääle külgedel USAd või räägitakse Raadio Vaba Euroopa artiklites Venemaast. Kui USA ringhäälingu saamine Kremli rivaaliks oli kongressi soov, siis just nii võibki see õnnestuda, märgib Washington Post.

USA huvidele tekitatav kahju võib aga siinkohal olla märkimisväärne, sest siiani on nende väljaannete põhiväärtus seisnenud just nende ajakirjanduslikus sõltumatuses, mitte USA valitsuse joone ajamises.

Taoliste meediaväljaannete loomise algne eesmärk oli siiski olla asenduskanal riikides, kus riiklik meedia sõltumatu sündmuste kajastamisega ei tegele, vaid lähtub riiklikust propagandast. Raadio Vaba Euroopa roll kommunistlikus Ida-Euroopas oli elutähtis ning see tekitas kaudselt ka nende poliitiliste liikumiste teket, mis lõpuks kogu süsteemi kokku varisema panid, kirjutab väljaanne. Sama eesmärki kannab ka Raadio Vaba Aasia Hiinas ja  Radio y Televisión Martí Kuubal.

Rahvusringhäälingunõukogu roll oli ka ära hoida otsest  Valge Maja, USA välisministeeriumi või muude võimalike poliitiliste mõjutajate suunamist. Muidugi oli osa kongressi kriitikast ka õigustatud: mõned selle liikmed ei võtnud oma ülesannet tõsiselt ja nii edasi, aga nüüd tuleb vaid loota, et Trump valib loodavale meediajuhi kohale inimese, kes jääb truuks USA ringhäälingu põhimõtetele teha usaldusväärset ja sõltumatut ajakirjandust, mitte olla USA valitsuse poliitiline hääletoru või paremäärmusliku ideoloogia jutlustaja, lõpetab Post.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles