EL kehtestas Kongo DV julgeolekujuhtidele sanktsioonid

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kongo DV president Joseph kabila
Kongo DV president Joseph kabila Foto: JUNIOR D.KANNAH/AFP/Scanpix

Euroopa Liit kehtestas täna seitsmele Kongo Demokraatliku Vabariigi kõrgele julgeolekuametnikule sanktsioonid nende tegevuse tõttu ohvriterohketes kokkupõrgetes president Joseph Kabila vastaste meeleavalduste ajal.

Septembrikuises vägivallas kaotas elu üle 50 inimese. EL hoiatas juba oktoobris, et rakendab meetmeid, kui Kabila ei ilmuta kavatsust oma ametiaja lõppedes 19. detsembril tagasi astuda.

«ELi välisministrid otsustasid kehtestada piiravad meetmed seitsme isiku suhtes, kes on juhtival kohal ebaproportsionaalselt jõudu kasutanud Kongo julgeolekujõududes,» märkisid välisministrid avalduses. Meetmed tähendavad reisikeeldu ja varade külmutamist.

Seitsme sanktsioonide alla sattunud ametiisiku seas on kaks Kabila liitlast, armeeülem kindralmajor Gabriel Amisi Kumba ja endine politseiülemkindral John Numbi, kellele on sanktsioonid kehtestanud ka USA. Lisaks kehtestas EL piiravad meetmed presidendi kaardiväe ülema Ferdinand Ilunga Luyoyo, märulipolitsei ülema Celestin Kanyama, politseiülema Roger Kabelisa ja sõjaväeluure ülema Delphin Kaimibi suhtes.

Valitsus ja osa opositsioonist allkirjastasid oktoobris kokkuleppe, milles kutsutakse lükkama presidendivalimised 2018. aasta oktoobrisse. Peamised opositsiooniparteid aga boikoteerisid kõnelusi ja tõrjusid ka kokkuleppe.

Alates 2000. aastast Kongo DVd valitseva Kabila mandaat peaks lõppema detsembris ning kriitikud süüdistavad teda valimiste edasilükkamise kavandamises võimulpüsimise eesmärgil.

Valimiskomisjoni väitel ei ole nad suutelised korraldama valimisi enne 2018. aastat.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles