Itaalias hävitasid vandaalid umbes 400 000 pudelijagu veini

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Panther Media/Scanpix

Itaalia põhjaosas Lombardias murdsid vandaalid Conte Vistarino viinamarjakasvatusmõisa sisse ja kallasid maha umbes 400 000 pudelijagu veini.

Viinamarjakasvatusmõisa töötajad avastasid hävitustöö möödunud nädalal, kui hommikul tööle saabusid, edastab The Telegraph.

Kurjategjad tungisid eravaldusse öisel ajal, leides eest mitu terasest mahutit, milles olid valmimas erinevatest viinamarjasortidest toorveinid.

Itaalia meedia teatel oli terasmahutites veini umbes 400 000 pudeli jagu, mis nüüd kõik raisku läks ja umbes poole miljoni euro eest majanduslikku kahju tekitas.

Conte Vistarino viinamarjakasvatusmõis kuulub krahvinna Ottavia Giorgi di Vistaronole, kelle sõnul tekitasid vandaalid tootmiskrahhi ja suure majandusliku kahju.

Politseiuurimine näitas, et vandaalid hävitasid ainult veini, nad ei varastanud ega lõhkunud tootmises kasutatavaid seadmeid ega juba valminud veine. 

Lombardia majanduspolitseil on piirkonnas käimas uurimine, kas osad sealsed veinitootjad kasutasid jookide tegemisel viletsama kvaliteediga viinamarju, mitte aga ettenähtud Pinot Grigio omi.  Conte Vistarino viinamarjakasvatusmõis ei ole uurimise all.

Krahvinna Giorgi di Vistarino sõnul puuduvad tal andmed, kes hävitustöö taga on, samuti ei saanud ta enne selle toimepanemise kohta hoiatust ega ähvardusi.

Mõisa esindajate teatel kaotasid nad umbes kümme protsenti selle aasta viinamarjatoodangust. Selles mõisas valminud toorvein taheti müüa pärast õige küpsusastme saavutamist vahuveini valmistajatele.

Itaalias on ka varem viinamarjakasvatusmõisatesse tehtud rünnakuid, milles on veine ja vahuveine hävitatud. Neli aastat tagasi kallasid vandaalid Toscanas asuvas viinamarjakasvatusmõisas maha 62 000 liitrit väga kvaliteetset Brunello di Montalcino punast veini, tekitades 13 miljoni euro eest kahju.

Itaalia vahuveinid on maailmas populaarsust kogumas, kuid samas on see toonud kaasa karmi konkurentsi. Itaalia kui tuntud organiseeritud kuritegevusega riigis kardetakse maffia sekkumist «veinisõtta». 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles