Moskva OMi maskoti Miška autor süüdistab jääkaru loojaid plagiaadis

Mari Kamps
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jääkaru on Sotši 2014. aasta OMi üks maskottidest.
Jääkaru on Sotši 2014. aasta OMi üks maskottidest. Foto: SCANPIX

Kunstnik Viktor Tšižikov, kes on Moskva 1980. aasta suveolümpiamängude maskoti Miška looja, süüdistab Sotši OMi üheks maskotiks valitud jääkaru autoreid plagiaadis.

«Selle valituks osutunud jääkaru juures on kõik vehitud minu omalt sisse: silmad, nina, suu, naeratus, kuigi kõik on moonutatud,» ütles kunstnik raadiojaamale Ehho Moskvõ antud intervjuus.

Tšižikov kritiseeris teravalt kõiki konkursil osalenud karaktereid. «Mitte ühelgi pole selle asjaga tõsist seost,» nentis ta.

Kunstnik rääkis, et tal pole Miškale autoriõigusi, kuna 1980. aastal selleks vajalikke juriidilisi dokumente ei koostatud. Tšižikovi sõnul keeldus olümpiakomitee temaga autorilepingut sõlmima.

Telekanali Pervõi Kanali otse-eetris valiti eile õhtul Sotši 2014. aasta talimängude jaoks kolm maskotti: jääkaru, leopard ja jänku. Telejaama kinnitusel võttis hääletusest osa enam kui miljon inimest.

Üldse kandideeris Sotši talimängude maskotiks kümme tegelast. Kuni viimase päevani peeti favoriidiks punases mantlis näärivana, kuid mõni tund enne lõpulikku hääletust eemaldati ta kandidaatide seas, vahendas cbr.ru.

Selgus, et kõik olümpiamängude talismanid muutuvad ROKi omandiks ja võidu korral oleks Venemaa jäänud ilma võimalusest kasutada seda sümbolit uusaastaga seoses.

Sotši paraolümpiamängude maskottideks valiti Lumehelves ja Kiireke ehk Tulepoiss.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles