Hispaanias arreteeriti viis katalaani, kes põletasid kuningas Felipe VI fotosid

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
CUP partei liige põletamas Felipe VI fotot
CUP partei liige põletamas Felipe VI fotot Foto: JOSEP LAGO/AFP/Scanpix

Hispaania politsei teatel arreteerisid nad viis katalaani, kes põletasid riigivõimu vastase protesti käigus Hispaania kuninga Felipe VI fotosid.

Need viis isikut, kes kuuluvad Kataloonia vasakradikaalsesse CUP (Candidatura d'Unitat Popular) parteisse, pidid ilmuma Hispaania kriminaalkohtusse National Audience, kuid nad ei läinud sinna, edastab The Local.

Nimetatud katalaane süüdistatakse kuninga solvamises, kuritegevuses, Hispaania lippude ja kuninga piltide põletamises 11. septembril, mil tähistati Kataloonia rahvuspüha.

Katalaanid põletasid hispaania kuningas Felipe VI fotosid
Katalaanid põletasid hispaania kuningas Felipe VI fotosid Foto: JOSEP LAGO/AFP/Scanpix

Politsei pidas kolm katalaani kinni sel esmaspäeval Barcelonas ja nad viidi Madridi, et kohtunik saaks neid küsitleda. Veel kaks katalaani tabati eile Madridi eeslinnas, kuhu nad olid saabunud oma kolleege toetama.

Hispaania vasakradikaalse CUP partei liige põletamas Felipe VI fotot
Hispaania vasakradikaalse CUP partei liige põletamas Felipe VI fotot Foto: JOSEP LAGO/AFP/Scanpix

Vasakpartei CUP võitleb Kataloonia iseseisvuse eest. Kataloonia puhul on tegemist tegemist Hispaania kirdeosas asuva jõuka piirkonnaga, millel on ülejäänud Hispaaniast erinev kultuur, kombed ja keel. Lisaks iseseisvuspüüdele on katalaanid ja nende partei ka monarhia vastu.

Sel esmaspäeval teatas Hispaania meedia, et CUPi esindaja tõmbas Kataloonia parlamendis demonstratiivselt kuningas Felipe VI fotosid puruks. Lisaks põletasid katalaanidest aktivistid  sel nädalal kogu Kataloonias toimunud meeleavaldustel Hispaania kuninga pilte.

Katalaani aktivist põletamas Felipe VI fotot
Katalaani aktivist põletamas Felipe VI fotot Foto: JOSEP LAGO/AFP/Scanpix

Hispaanias peetakse kuningat ja kuninglikku pere riigi ühtsuse sümboliks, samas on katalaanid sajandeid nõudnud iseseisvust ja Hispaaniast eraldumist.

Katalaane vihastab ka see, et nende jõukas ala peab aitama Hispaania keskvõimu plaani kohaselt maksude abil vaesemaid ja mahajäänumaid piirkondi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles