Teadlased üritavad paaniliselt Trumpi eest kliimadokumente päästa (4)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Saksa Kliimakeskuse hoiuruum Hamburgis. Foto on illustratiivne.
Saksa Kliimakeskuse hoiuruum Hamburgis. Foto on illustratiivne. Foto: PHILIPP GUELLAND/AFP/SCANPIX

Kartuses, et aastakümneid kogutud kliimamõõtmised võivad Donald Trumpi administratsiooni ajal kaduda, on teadlased alustanud paaniliselt valitsuse andmete eraserveritesse kopeerimist, vahendab The Washington Post.

Torontos algatati «gerilja arhiveerimise» üritus, mille raames teevad eksperdid koopiaid asendamatutest kliimaandmetest. Pennsylvania ülikool on aga keskendunud sellele, kuidas laadida tulevate nädalate jooksul alla nii palju riigiandmeid kui võimalik. Teadlaste ja IT-ekspertide koostöös on sündinud ka veebisait, kuhu kogutakse väärtuslikku teadusinfot.

«Kui alguses tundus see mõte veidi paranoiline, siis ühtäkki näib see täiesti realistlik, või vähemalt miski, mida võiks kaaluda,» sõnas California ülikooli keskkonnateadlane Nick Santos, kes alustas nädalavahetusel kliimaandmete kopeerimist eraserverisse, kus see jääb avalikkusele kättesaadavaks.

«Sellest saab ainult kasu tõusta. Loodetavasti jätab valitsus kõik paika. Kui mitte, siis me oleme selleks valmis,» lisas Santos.

Viimaste nädalate jooksul on Donald Trump ametisse nimetanud üha enam valitsusliikmeid, kes on avaldanud skeptilisust kliimasoojenemist käsitlevate faktide osas.

Presidendi energeetikaministeeriumi üleminekumeeskond on palunud rahvusvahelistel kliimakõnelustel osalenute ja Obama valitsuse ajal süsinikuemissiooni regulatsioonide kallal töötanud inimeste andmete avalikustamist. Üks Trumpi nõunik on teinud ettepaneku, et NASA peaks kliimauuringutest loobuma ja keskenduma kosmose avastamisele.

Sellised sammud on teinud teadlaste kogukonna ärevaks ja levitanud hirmu, et kliimamuutusi väljamõeldiseks nimetanud Trump võib senisest keskkonnapoliitikast taganeda. Lisaks arvatakse, et tulevane administratsioon võib muuta või kustutada valitsuse andmeid nii maailmamere veetaseme tõusu kui riigis puhkenud metsatulekahjude kohta.

«Nad on aastaid ilastanud võimaluse üle valitsuse kliimauuringute programm hävitada. On täiesti mõistlik eeldada, et nad üritavad peita andmeid, mille vastu nad seisavad,» sõnas Teaduse ja Demokraatia Keskuse asepresident Michael Halpern.

«Paranoilisuse ja ettevaatuse vahel on õhkõrn piir ja teadlased annavad endast parima, et olla ette valmistunud. Teadlastel on õigus säilitada andmeid ja arhiveerida internetilehti enne, kui need, kes tahavad kliimamuutuste programmi lammutada, koha üle võtavad,» lisas Halpern.

Selguse huvides tuleb mainida, et ei Trump ega tema üleminekumeeskond ole andnud märku plaanist mõjutada või hävitada avalikku informatsiooni. Kuid teadlased ei soovi jätta asja juhuse hooleks.

Kommentaarid (4)
Copy
Tagasi üles