Hijabita «säuts» viis saudi naise trellide taha

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vastavalt riigis kehtivatele tavadele riietatud saudi naised.
Vastavalt riigis kehtivatele tavadele riietatud saudi naised. Foto: FAYEZ NURELDINE/AFP/Scanpix

Saudi Araabia pealinnas Riyadhis vahistasid võimud naise, kes postitas mikroblogivõrku Twitter endast pildi, kus seisab hijabita menuka kohviku kõrval.

Kohaliku politsei kõneisiku Fawaz al-Maimani sõnul vahistati 20ndates eluaastates naine üldise moraali rikkumise eest. Lisaks süüdistatakse naist ka selles, et ta rääkis avalikult «keelatud suhetest» meestega, kellega tal pole sugulust.

Meedia teatel on vahistatu nimi Malak al-Shehri ja plaanidest minna katmata kohvikusse kirjutas ta Twitteris juba enne plaani teokstegemist. Seepeale palusidki naise Twitteripostituste lugejad, et ta sealt ka pildi postitaks. Al-Shehri täitis nende palve.

Saudi Araabia naise trellide taha viinud «paljastav» postitus Twitteris. Allikas: Twitter
Saudi Araabia naise trellide taha viinud «paljastav» postitus Twitteris. Allikas: Twitter Foto: twitter

Pärast pildi postitamist leidus nii neid, kes teda julguse eest kiitsid, kui ka kurjemaid reaktsioone, mis kutsusid al-Shehri pead maha lööma ja teda koertele söötma.

Kuigi Saudi Araabia režiimi hinnatakse jätkuvalt üheks maailma naistevaenulikumaks, on seal viimasel ajal toimunud siiski ka mõningaid edasiminekuid. Näiteks tänavu said saudi naised esimest korda ajaloos osaleda kohalike omavalitsuste valimistel. Möödunud kuul aga avaldas sealse kuningapere liige prints Alwaleed bin Talal arvamusloo, kus kutsus üles lõpetama siiani Saudi Araabia naistele kehtivat autojuhtimiskeeldu.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles