NBC News: Putin ise juhtis USA valimistesse sekkumist (26)

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vladimir Putin
Vladimir Putin Foto: Chris Jackson/PA Wire/PA Images/Scanpix

NBC News kirjutab viitega USA luurejuhtidele, kelle teatel Venemaa president Valdimir Putin isiklikult juhtis USA  presidendivalimiste mõjutamist nii küberrünnakute kui luurega.

Kahe anonüümse kõrge luureametniku sõnul oli Putin see, kes otsustas, kuidas demokraatide leerist saadud andmeid lekitatakse ja kasutatakse.

Venemaa sai USA valimiste kohta andmeid nii diplomaatilistelt allikatelt  kui USA liitlaste heaks töötavatelt topeltagentidelt.

USA võimuesindajate teatel oli Putini eesmärgiks näidata, et USA poliitiline süsteem on korrumpeerunud ja tekitada olukord, et ülejäänud riigid ei peaks USAd enam globaalseks juhiks.

USA Luure Keskaegntuuri (CIA) andmetel pidasid Vene võimud enda jaoks USA presidendi kohale sobivamaks vabariiklast Donald Trumpi ja selle tõttu üritati kahjustada demokraat Hillary Clintoni šansse.

«See oli Putini isiklik vendetta Clintoni vastu ja see vihavaen ulatub tagasi 2011. aastasse, mil Clinton kritiseeris Venemaa parlamendivalimisi. Putini eesmärgiks oli näidata, et USA demokraatia on nõrk ning talle meeldivad presidendiks saava Donald Trumpi seisukohad Venemaa suhtes,» sõnas 2012 – 2014 venemaal USA suursaadikuks olnud Michael McFaul.

Samas Föderaalne Juurdlusbüroo (FBI) ja teised ametkonnad ei ole selles CIAga samal arvamusel, kuid siiski on vähe neid ametnikke, kelle arvates ei pakkunud USA valimiste telgitagune üldse Venemaale huvi.

USA erinevate luureorganite ühisraportis tõdetakse, et sellise  ulatusliku luure ja häkkimise taga saab olla vaid Venemaa juhtkond. Teada on, et Venemaal ei astuta ühtegi tähtsat sammu ilma Putini nõusolekuta ning seega on Putin USA valimiste mõjutamisega otseselt seotud. 

Kommentaarid (26)
Copy
Tagasi üles