«Nad hakkasid meid juba bussis käperdama» (1)

Kadri Veermäe
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jeziidi linn Sinjari mäe piirkonnas pärast ISISe hävitustööd.
Jeziidi linn Sinjari mäe piirkonnas pärast ISISe hävitustööd. Foto: Alfred Yaghobzadeh

Äärmusühendusega Islamiriik (ISIS) kokku puutunud inimesi on Eestis vähe, haruldane on ka kokku puutuda kellegagi, kes on islamistide õuduste käest eluga pääsenud. Postimehel õnnestus sel nädalal Strasbourgis usutleda kaht jeziidi naist, kes rääkisid oma kogemusest.

18-aastane Lamiya Aji Bashar ning 23-aastane Nadia Murad on hapra välimuse ja vaikse häälega naised, kes noorusest hoolimata on pidanud üle elama kujuteldamatuid kannatusi. Nende elusaatus on sarnane, sest ISISe mässuliste kätte sattusid nad samal päeval ja samast külast. Murad oli äärmuslaste käes vangis pool aastat, Bashar aga peaaegu kaks aastat, kuid lõpuks õnnestus mõlemal põgeneda.

ÜRO Inimõiguste Ülemvoliniku Amet avaldas raporti, mis keskendus islamiäärmuslaste rünnakutele yeziidi asualadele Põhja-Iraagis Nīnawá kubernerkonnas 2014. aasta augustis – ehk samale sündmuse rajale, mis muutis ka Aji Bashari ja Muradi elukäiku.

Kommentaarid (1)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles