Erakordselt õhuke põhjanaba šokeerib teadlasi (1)

Riin Aljas
, teadustoimetuse juhataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jääkaru Svalbardi saarestikus
Jääkaru Svalbardi saarestikus Foto: ROIE GALITZ / CATERS NEWS/Caters News Agency

Norra põhjaossa läinud haruldane ekspeditsioon avastas, et sealne jää on palju õhem kui arvati. See toob kaasa hulga probleeme. 

2015. aasta ekspeditsioonil kogutud andmed on nüüd analüüsitud ning tulemused näitavad, et põhjanaba ümbruse jää on seniarvatust palju õhem, kirjutab ajakirja Nature’i värske number. Talvel Arktika jää kohta andmete kogumine on väga haruldane, sest seda tuleb teha ääretult ohtlikes tingimustes. Nii on hiljuti avaldatud andmed jää õhuksuse kohta väga olulised.  

Mõõtmised näitavad, et jää paksus jääb 90 – 120 sentimeetri vahele. «See õhuke ja noor Arktika jää töötab hoopis teisiti, kui seni harjunud oleme: see liigub kiiremini, murdub kergemini ja nii mõjutavad tormid ja tuuled seda palju rohkem,» ütles Nature’le Norra Polaarinstituudi merejääuurija Mats Granskog. Õhuke jää sulab ka kiiremini, mõjutades loodust ja ilma.

Granskogi andmed põhinevad 2015. aasta jaanuari eksperimendil, kui nende laev Norra Svalbardi saarestikus jääkamakasse kinnitus. Laev triivis koos jääga kaasa ning nii kogusid teadlased ümbruskonna kohta andmeid. Juunis lõppenud ekspeditsioon oli esimene kord, kui selle piirkonna kohta nii suuremahuliselt andmeid koguti.

«Me pidime võitlema pimeduse, kõrvetava külma ja möllavate põhjatormidega. Lisaks sellele pistsime rinda pidevalt murduva jääga, mis tähendas, et pidime jäält põgenema ja mujale pangale minema. Lisaks sellele peitusime ka jääkarude eest,» kirjeldas Granskog.

Loe pikemalt SIIT

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles