Valge Maja: USA-vastaste küberrünnakute eest vastutab Putin (16)

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vene president Vladimir Putin
Vene president Vladimir Putin Foto: Andrew Harnik/AP/Scanpix

Valge Maja asetas neljapäeval USA valimisprotsessi mõjutada üritanud küberrünnakute eest vastutuse Vene presidendile Vladimir Putinile.

«Ma ei usu, et Vene valitsuses juhtub sellise tähtsusega asju ilma Vladimir Putini teadmiseta,» ütles Ühendriikide presidendi Barack Obama nõunik Ben Rhodes telekanalile MSNBC.

«Kõik, mida me teame sellest, kuidas Venemaa tegutseb ja kuidas Putin sealset valitsust kontrollib, viitab sellele, et kui rääkida sedavõrd olulisest kübersissetungist, puudutab see valitsuse kõrgemaid tasandeid,» ütles ta.

«Ja lõppude lõppuks on Vladimir Putin see ametnik, kes vastutab Vene valitsuse tegevuse eest,» lausus Rhodes.

Uudistekanal NBC edastas ööl vastu neljapäeva, et USA luureametnike hinnangul oli Putin otseselt seotud USA presidendivalimiste kampaania ajal aset leidnud häkkimistega.

Kaks kõrget ametnikku ütlesid NBC-le, et värskeimad luureandmed näitavad, et Putin suunas seda, kuidas USA demokraatidelt häkkimise kaudu saadud andmeid lekitati ja kasutati.

Anonüümseks jäänud allikate sõnul oli Putini motiiv muu hulgas näidata korruptsiooni USA poliitikas ja luua pilt sellest, et teised riigid ei saa enam usaldada Ühendriike globaalse juhina. NBC allikate sõnul tulid andmed Putini osalemisest diplomaatilistelt allikatelt ja luuretöötajatelt, kes tegutsesid USA liitlaste heaks.

USA luurejuhid teatasid oktoobris, et Venemaa on üritanud küberrünnakutega sekkuda USA valimistesse ja õõnestada protsessi usaldusväärsust. Ühendriikide luurekogukond on nüüd läinud sammu kaugemale, väites, et küberrünnakute eesmärk oli kahjustada demokraatide presidendikandidaati Hillary Clintonit ja aidata vabariiklast Donald Trumpi.

Kommentaarid (16)
Copy
Tagasi üles