Hiigelvõlgades Kreeka teeb pensionäridele 617 miljoni euro suuruse jõulukingituse (8)

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Alexis Tsipras.
Alexis Tsipras. Foto: Reuters/ScanPix

Kreeka parlament kiitis neljapäeval heaks täiendava pensionimakse, mis on viinud riigi vastasseisu kursile rahvusvaheliste kreeditoridega.

Pensionimakset toetas 196 parlamendisaadikut 257-st kohalviibinust.

Täiendava pensionimakse tegi eelmisel nädalal teatavaks Kreeka peaminister Alexis Tsipras ning see tähendab 617 miljoni euro ulatuses ühekordset väljamakset vaestele pensionäridele.

Ateena sõnul kaetakse pensionmakse miljardi euro suurusest prognoositust suuremast maksulaekumisest, ent Euroopa kreeditorid ütlesid neljapäeval, et Kreeka samm tekitab muret Ateena abipaketi raames endale võetud kohustuste sisu ja protsessi kohta.

Euroopa Keskpank, Euroopa Komisjon ja Euroopa stabiilsusmehhanism (ESM) teatasid ühisavalduses, et otsustavad lähiajal Kreekale lubatud lühiajalise võlaleevenduse andmise üle.

Tsipras ütles neljapäeval Euroopa Ülemkogule saabudes, et olukord tuleb lahendada kreeditoride «väljapressimiseta».

Eurogrupi juhi Jeroen Dijsselbloemi pressiesindaja sõnul kavatseb EL võlaleevendusmeetmete jõustamise peatada, sest kreeka rikkus kokkuleppeid.

EL-i võlaleevendusmeetmed hõlmavad tagasimakseperioodi pikendamist ja intressimäärade muutmist.

Niinimetatud lühiajalised meetmed ei näe ette võla nimiväärtuse vähendamist. Sellele on eurotsooni valitsused kindlalt vastu.

Euroopa Liidu andmetel võib Kreeka võlakoorem kasvada sel aastal 315 miljardi euroni.

Rahvusvaheline Valuutafond (IMF) hoiatas sel nädalal, et Kreeka võlg on jätkusuutmatu ning kui tahes palju struktuurireforme ei muuda seda olulise võlaleevenduseta kestlikuks. EL-i lühiajalisi võlaleevendusmeetmeid nimetas IMF ebapiisavaks.

IMF ei ole erinevalt kahest esimesest abiprogrammist Kreeka kolmanda 86 miljardi euro suuruse abipaketi osapool.

Kommentaarid (8)
Copy
Tagasi üles