Päikesesüsteemi suurim asteroid on tegelikult iidne ookean

Riin Aljas
, teadustoimetuse juhataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kunstniku nägemus Dawni kosmoselaevaest Ceresest möödasõidul
Kunstniku nägemus Dawni kosmoselaevaest Ceresest möödasõidul Foto: NASA/AP

NASA Dawni kosmoselaev avastas, et suurim asteroid Ceres on tegelikult vett täis.

Ehkki praeguseks on sealne vesi kas jäätunud või siis mattunud Cerese maakoores asuvatesse pooridesse või maapinnal leiduvatesse mineraalidesse, möllas seal miljardeid aastaid tagasi ookean. Nimelt hoidis Cerese algusaegadel Päikeseüsteemi tekkimisest vallandunud soojus asteroidi sisemuse soojana ning nii voolas seal vesi. Nii näitab 2015. aasta märtsis asteroidi lähedale jõudnud Dawni kosmoselaeva andmestik. Tulemused avaldati sel nädalal ajakirjas Science ja Nature Astronomy

Avastus on nii oluline, et osade ekspertide arvates tuleks järele mõelda, kas ka selliseid taevakehi tuleks planeetidena käsitleda.

Mis vahe on asteroidil ja planeedil?

Rahvusvahelise Astronoomia Liidu definitsiooni kohaselt ei ole planeet ja asteroid täpselt sama, sest ehkki ka asteroidid tiirlevad ümber Päikese, on nad liiga väikesed ja liiga väikese gravitatsioonijõuga, et neil oleks kindel kuju. Lisaks sellele ei ole nad piisavalt tugevad, et nende ümbrus teistest kosmoses lenduvatest objektidest tühi oleks. Planeetidel on aga seevastu need omadused olemas.  

Vaata Dawni kogutud andmete põhjal koostatud vaadet Ceresele siit: 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles