Venezuela lükkas suurte rahatähtede kehtivuse kaotamist edasi

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Toidupoe rüüstamine La Frias.
Toidupoe rüüstamine La Frias. Foto: CARLOS EDUARDO RAMIREZ/REUTERS

Venezuela president Nicolás Maduro teatas laupäeval, et lükkas edasi suurte rahatähtede kehtivuse kaotamist, edastas teiste meediakanalite seas BBC.

Otsuse järgi saab sajabolivariseid rahatähti kasutada kuni 2. jaanuarini.

Inflatsiooni tõttu muutub raha üha väärtusetumaks, sestap üritab valitsus kasutusele võtta uusi rahatähti, mille väärtus on vanadest kuni 200 korda kõrgem.

Olukord on aga kontrolli alt väljunud, kuna Maduro andis käsu kõrvaldada senine suurim rahatäht ehk sajabolivarine käibelt enne uute kohalejõudmist. Uued rahatähed - alates 500- ja lõpetades 20 000 bolivarisega - pidid käiku minema neljapäeval, kuid neid trükitakse välismaal ja Venezuelasse ei ole nad veel jõudnud.

Sularahapuuduse tõttu meeleheitele viidud Venezuela elanikud on hakanud rahaautosid röövima ning üle riigi on puhkenud rahutused ja kokkupõrked politseiga.

Maduro süüdistas nädalalõpul rahutustes opositsiooni ja ütles, et fotode ja videote põhjal on "vandalismi- ja vägivallaaktidega" seotud isegi parlamendi opositsioonipoliitikud. Maduro ütles, et märatsejad süütasid Colombia piiri lähedal Guasdalito linnas kaks pangahoonet. Presidendi väitel olid intsidendiga seotud ka opositsioonijuhid, kes "saadakse mõne tunni jooksul kätte ja pannakse trellide taha".

Venezuelas kestab mitmendat aastat majandus- ja poliitiline kriis. Majanduslanguse põhjuseks on järsult kukkunud naftahinnad ning kriis on toonud kaasa hüperinflatsiooni, toidukaupade nappuse, rüüstamise, kuritegevuse suurenemise ja elektrikatkestused.

100-bolivarine oli väärt vaid kolm USA senti, kuid moodustas 77 protsenti Venezuelas ringlevast sularahast. Üle riigi vallandusid raevukad protestid, sest inimestel ei ole jõulude eel raha toidu ega kinkide ostmiseks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles